fbpx
Veel onwetendheid en misvattingen over menopauze

Uit een enquête van de Belgische Vereniging voor Menopauze (BVM) bij meer dan 1.300 vrouwen, het merendeel tussen 45 en 65 jaar, en een zestigtal huisartsen, blijkt dat er veel onwetendheid en nogal wat misverstanden bestaan rond de menopauze. Zowel bij vrouwen als bij artsen.

Bijna twee op drie vrouwen zijn van mening dat de menopauze gepaard gaat met een verlies aan zelfvertrouwen (68%), met onbegrip van collega’s (61%) en met fysieke verzwakking (84%). Meer dan de helft van de respondenten (51%) zegt dat ze moeite hebben om om te gaan met de symptomen van de menopauze op het werk en 10 procent van die vrouwen voelt zich zelfs weerloos. Artsen hebben dan weer de neiging om de fysieke last van menopauzesymptomen te onderschatten.

De bevraagde vrouwen maken zich evenveel zorgen over de mogelijke gevolgen en verwikkelingen van de menopauze (borstkanker, cardiovasculaire aandoeningen, osteoporose, slapeloosheid, gewrichtspijn, een daling van de levenskwaliteit in het algemeen en van het seksueel leven in het bijzonder), maar ze hebben het vaakst last van symptomen als gewrichtspijn, slapeloosheid (32% heeft ‘veel’ last van beide) en opvliegers (30%).

De perceptie van de patiënten lijkt te verschillen van die van artsen: de meest voorkomende symptomen van de menopauze zijn volgens artsen stemmingswisselingen (46% meent dat hun patiënten er ‘veel’ last van hebben) en vaginale droogheid (42%), na opvliegers (63%).

Wanneer vrouwen gevraagd wordt hoe lang de symptomen van de menopauze aanhouden, antwoordt twee derde van de respondenten (66%) ten onrechte dat alle symptomen verdwijnen na drie à tien jaar. Maar sommige symptomen, zoals vaginale droogheid, kunnen veel langer aanhouden. Bijna twee vrouwen op de drie zeggen last te hebben van die vaginale droogheid en van libidoverlies (respectievelijk 64% en 68%) en meer dan acht op de tien vrouwen kampt met opvliegers en slapeloosheid (84% in beide gevallen).

Bijna één vrouw op de vijf (17%) denkt ten onrechte dat de menopauze het einde van een actief seksleven betekent. Hetzelfde geldt voor ongeveer 9% van de bevraagde artsen.

Bijna alle bevraagde artsen (95%) zijn het erover eens dat de menopauze voor vrouwen in min of meerdere mate een bron is van verhoogde stress. En een derde onder hen (31%) denkt dat vrouwen moeite hebben om het onderwerp tijdens een consultatie aan te kaarten.

Tegelijkertijd geeft bijna twee derde van de huisartsen (65%) toe dat ze moeite hebben om te antwoorden op de vragen van vrouwen over de menopauze, de gevolgen en de behandelingen ervan. Dat kan – volgens de artsen zelf – vooral verklaard worden door het tekort aan opleiding en ook door de polemieken over de behandelingen en hun gevolgen. Opmerkelijke cijfers, vooral als men weet dat de overgrote meerderheid van de vrouwen (90%) meent dat hun arts in staat is om hen te helpen en te begeleiden tijdens de specifieke levensfase die de menopauze is.

Ongeveer één huisarts op de twee denkt dat vrouwen zich vooral richten tot informatie die ze online vinden of die ze van vriendinnen krijgen (respectievelijk 44% en 50% ‘grote impact’), terwijl vrouwen zelf zeggen dat artsen – huisartsen of specialisten – hun belangrijkste bron van informatie zijn.

Wat de voorgeschreven behandelingen in het kader van de menopauze betreft, lijken huisartsen de voorkeur te geven aan geneesmiddelenbehandelingen (af en toe in 42% van de gevallen en vaak in 35% van de gevallen) eerder dan aan homeopathische behandelingen of zogenaamde ‘traditionele grootmoeders remedies’ die veelal van tafel geveegd worden.

De prioriteit gaat naar geneesmiddelen, maar het is een feit dat de grote meerderheid van de artsen (72%) zegt zo weinig mogelijk (67%) of nooit (5%) een beroep te doen op hormonale behandelingen. Het logisch gevolg van die overtuiging is dat zeven op de tien respondenten (70%) zegt geen hormonen te nemen. En evenveel bevraagde vrouwen (71%) zegt geen andere behandeling te volgen in het kader van de menopauze.

“De reputatie van hormonale behandelingen heeft helaas nog te lijden onder oude, foute verhalen. Heel wat wetenschappelijk onderzoek toont nochtans aan dat een behandeling met hormonen – uiteraard aangepast aan het specifiek profiel van elke patiënt – de negatieve gevolgen van de menopauze aanzienlijk kan verlichten,” aldus Prof. Dr. Depypere van de BVM.

Meer lifestylenieuws

Nieuwe modetrend: duivelse lippen

GFC NIEUWS- Een aantal vrouwen heeft naar verluidt een nieuwe cosmetische procedure uitgeprobeerd, de zogenaamde ‘ duivelse lippen’ of ‘octopus lippen’. Dikke vrouwen makkelijk slank…

Geheim achter ouder worden dan 100 onthuld

GFC NIEUWS- Wetenschappers hebben het geheim achter het ouder worden dan 100 jaar ontdekt. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers….

Extreme bevolkingstoename in India

Met 1,339 miljard inwoners is India nu het op een na grootste land ter wereld. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen…

Hoe stoppen met slaapmiddelen?

Na langdurig gebruik stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen is niet gemakkelijk: vaak komen de problemen die werden weggedrukt op dat moment in alle hevigheid weer…

Mag je vrijen tijdens de menstruatie?

Vrijen tijdens de menstruatie kan, medisch gezien, helemaal geen kwaad. Toch bestaat er nog een heel taboe daarrond en vinden zowel mannen als vrouwen het…

Waarom beter geen valse wimpers?

Wimperextensies zijn doorgaans een slecht idee. Wimpers hebben namelijk een belangrijke functie: ze beschermen het oog tegen uitdroging en voorkomen dat fijne deeltjes in het…

Feit en fictie over het ontbijt

Een zoektocht naar ‘studies over ontbijt’ op Google levert je meteen tientallen, zo niet honderden resultaten op. Mensen zijn al jaar en dag gefascineerd door…