fbpx
Veel aandacht voor lokale ondernemers op congres over olie

GFC NIEUWS- De ministeries van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) en Natuurlijke Hulpbronnen (NH) hebben samen met Business Match Business Group en de organisatie “One Basin Tree Nations (OBTN) vorige week een 2-daagse conferentie in Torarica gehouden.

De conferentie had als thema de overgang naar een duurzame, op energie gebaseerde economie, in de Guyana’s.

De gasten werden verwelkomd door Rachel Koningsbloem-Pinas, die de minister van Handel, Industrie en Toerisme vertegenwoordigde. Ze gaf aan dat de Guyana’s op dit moment gezien worden als de regio met de grootste potentie ter wereld op het gebied van olie en gas.

Voor de overheden van de Guyana’s is het nu belangrijk om de potentie om te zetten in realiteit. Het is daarbij belangrijk dat vooral ook lokale ondernemers hiervan kunnen profiteren, aldus Koningsbloem.

Tijdens het congres kwamen uiteenlopende sprekers uit binnen-en buitenland aan het woord.

Om de lokale ondernemers in beeld te brengen bij de internationale bedrijven heeft Staatsolie samen met het Amerikaanse bedrijf DAI het ‘Staatsolie Supplier Registration Portal’ (SSRP) opgericht.

Ayfara Herbonnet, data-analist van DAI, legde uit dat deze database als doel heeft het voor de buitenlandse olie- bedrijven die in Suriname actief gaan worden, makkelijker te maken om de juiste aanbieder van producten en diensten te vinden.

Aanbieders van diensten en producten in Suriname, maar ook uit andere landen, kunnen zich gratis registreren in de portal. Op dit moment hebben zich ongeveer 375 bedrijven aangemeld. Ook in Guyana is een dergelijke database al actief, aldus Herbonnet.

Sjoerd Poort, managing director van VSH Transport gaf de aanwezigen een overzicht van hoe het ‘’veld’’ van bedrijven, overheden, organisaties die in de olie-industrie in Suriname actief zijn, eruit ziet.

Ook liet hij zien wat er in de afgelopen tien jaar is gebeurd op het gebied van het zoeken naar olie voor de kust van Suriname en van de betrokkenheid van de Surinaamse bedrijven daarbij.

Poort ging ook in op het belang van het baggeren van de Surinamerivier. Doordat het baggeren nog niet heeft plaatsgevonden, kon een aantal exploratieprojecten niet vanuit Suriname bevoorraad worden, maar moesten bedrijven uit Trinidad dat doen.

Volgens Poort is dit jammer omdat het heel belangrijk is dat Surinaamse bedrijven juist nu al, voor er echt olie wordt gevonden, ervaring opdoen met het samenwerken met internationale bedrijven uit de oliesector.

Ook is het belangrijk dat die buitenlandse bedrijven inzicht krijgen in het aanbod van, en kennismaken met, mogelijke Surinaamse leveranciers van producten en diensten.

Ook is er een (klein) economisch nadeel geweest omdat Surinaamse bedrijven minder hebben kunnen verdienen met de toelevering van diensten en producten aan de olieplatforms op zee, aldus Poort.

Meer nieuws

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Nieuw bondscentrum BBGO maakt fleurige indruk

GFC NIEUWS- De officiële opening van het centrum van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) heeft donderdag plaatsgevonden. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Covid-19-protocol ontwikkeld voor kinderverblijven

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) heeft een protocol ontvangen voor Covid-19-maatregelen bij kinderdagverblijven, tehuizen en internaten. Dikke mensen slanken het…

Open brief afzetting Gaama Albert Aboikoni

GFC NIEUWS- De kabiteni’s en basya’s der Saamaka in Nederland bijeen op zondag 18 oktober. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ambulanceboot overgedragen aan MMC Apoera

GFC NIEUWS- De officiële overhandiging van de ambulanc boot aan de MMC Apoera vond woensdag plaats. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Dief na een jaar gepakt door leden DNV

GFC NIEUWS- Diefstalverdachte Stephano J. alias Koelie boi is door leden van de Dienst Nationale Veiligheid (DNV) aangehouden. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met…