VEAPS: valutawet zal leiden tot vernietiging agrarische exportbedrijven

GFC NIEUWS- Bij de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) zijn exportbedrijven aangesloten die ongeveer 260 ton groenten per maand afromen van de lokale productie ten behoeve van de export met een omzet van ongeveer € 1 miljoen per maand.
De VEAPS is stomverbaasd dat in het holst van afgelopen vrijdagnacht in DNA de behandeling heeft plaatsgevonden van de “Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren” en deze op zaterdag 21 maart rond 5.00 uur in de ochtend is goedgekeurd door de coalitiefractie in DNA. Dit heeft de “exporteurs enorm onaangenaam overvallen”.
Vanwege de COVID-19 crisis is het voor de VEAPS-leden ingrijpend om “social distancing” te hebben binnen hun packinghouse en de bedrijfsactiviteiten.
De noodzakelijke voorzieningen zijn wel getroffen conform de instructies van LVV. Het is zuur dat terwijl iedereen in Suriname zich bewapend tegen de verspreiding van de COVID-19 virus met alle nare gevolgen voor de bedrijfsvoering, de coalitie fractie in DNA een wet aanneemt die uiteindelijk zal zorgdragen voor een verlies van banen, inkomstenderving en een vernietiging van de agrarische exportbedrijven.
Oorzaak van de stijging van de wisselkoers is het ontoereikend aanbod aan de vraag naar valuta. Van een respectabele coalitie in DNA mag verwacht worden dat ze juist maatregelen treft om de verdiencapaciteit te vergroten door de export te bevorderen, en de overheidsuitgaven af te stemmen op de inkomsten, zegt de VEAPS. “Integendeel komt de regeringscoalitie met wetgeving om de export van agrarische producten de nek om te draaien.”
Conform de nieuwe wet worden exportbedrijven gedwongen om 60% van de factuurbedragen in valuta te repatriëren naar Suriname.
De leden van VEAPS overhevelen al jaren de factuurbedragen naar Suriname. Het grootste probleem en kwaadaardig met de nieuwe wet is dat de exportbedrijven nu verplicht worden om hun valuta te verkopen aan de banken tegen de officiële Centrale Bankkoers die lager is dan de “straatkoers”, terwijl de prijzen van inputs en lokale inkopen en betalingen gebaseerd zijn op de “straatkoers”.
Door de lagere officiële koers ontvangen de exporteurs minder SRD’s voor hun zelfverdiende valuta, terwijl de lokale inputs / betalingen zijn afgestemd op de hogere straatkoers.
Deze wet creëert diefstal en worden de VEAPS leden zwaar benadeeld, welke uiteindelijk zal leiden tot enorme verliezen met uiteindelijke stopzetting van de lokale exportbedrijven. “Wil de coalitie dit? Of wil de coalitie de weg vrij maken dat de Israëlische LR Group met een Staatslening giga staatsbedrijven opzet in de agrarische productie conform hun businessplan en overeenkomst met de Overheid?”
Een ander heikel punt is dat deze wet bureaucratie en willekeur bevordert. Een Toezichtsorgaan zal bepalen indien een exporteur valuta nodig heeft voor de aanschaf van bedrijfsgeörienteerde zaken.
“Dit is absurd! De exporteur is verplicht te wisselen tegen een lagere koers en moet daarna bedelen bij het Toezichtsorgaan voor het verkrijgen van valuta voor zijn bedrijfsoperatie. Van gekozen politici mag verwacht worden dat ze maatregelen treffen die de lokale agrarische productie stimuleren en verder ontwikkelt en niet dat deze wordt vernietigd. Zeker nu met de COVID-19 crisis is voedselzekerheid, voedselvoorziening en export essentieel,” aldus de VEAPS.

Overige berichten