fbpx
VEAPS ondersteunt minister Parmessar van LVV

GFC NIEUWS- De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) spreekt zijn waardering uit over de wijze van leiding geven door minister Rabin Parmessar de afgelopen 8 weken over de aanpak van de problematiek en de uitdagingen van export van groenten en fruit naar de Europese Unie gericht op het voldoen aan de gewijzigde eisen van de EU.

De aanpak die de minister hanteert door het betrekken van deskundigen samen met de diverse stakeholders uit de publieke en private sector geniet ondersteuning.

Het verstevigen van de samenwerking met de Anton de Kom Universiteit en het CELOS is prijzenswaardig. Dit heeft ook geleid tot het aanstellen van Imana Power, als deskundige van het CELOS, die leiding geeft aan het interim- managementteam van de National Plant Protection Organisation (NPPO).

VEAPS is zeer verheugd dat tijdens de bespreking tussen de minister en de exporteurs in aanwezigheid van de deskundigen van afgelopen vrijdag de mededeling is gedaan dat binnenkort er lab analyses gedaan kunnen worden van groenten en fruit bij het Viskeurings Instituut (VKI).

Hierbij zijn de nodige apparaten die jaren waren weggestopt in stoffige kamers op het terrein van LVV overgeheveld naar het modern gebouw van VKI.

VEAPS doet een dringend beroep op de minister om de apparaten te laten staan bij het VKI onder deskundige leiding.

Het VKI heeft bewezen de afgelopen jaren kundig te werken en te voldoen aan nationale en internationale standaarden en heeft ervaring met internationale audits.

Door het verrichten van de lab-analysen kunnen de exporteurs nieuwe markten identificeren voor de export van groenten en fruit. Dit was vaak een belemmering, omdat het importerend land vaak eist naar lab resultaten van een zending.

Ook achteraf is het opsturen van de lab resultaten mogelijk. “Indien het VKI nu nog niet in het bezit is van de noodzakelijke chemicaliën voor het verrichten van de analyses, verzoeken wij de minister om een inventarisatie te maken bij het CELOS, de ADEKUS, BOG en andere instituten die de chemicaliën in voorraad kunnen hebben, zodat het VKI kan starten.”

“Dit is ook het moment om de samenwerking tussen LVV en deze instituten te verstevigen. Wij vertrouwen op de minister en wensen hem veel succes toe op de ingeslagen weg van het oplossen van vraagstukken middels dialoog.”

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…