fbpx

VEAPS ondersteunt minister Parmessar van LVV

GFC NIEUWS- De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) spreekt zijn waardering uit over de wijze van leiding geven door minister Rabin Parmessar de afgelopen 8 weken over de aanpak van de problematiek en de uitdagingen van export van groenten en fruit naar de Europese Unie gericht op het voldoen aan de gewijzigde eisen van de EU.

De aanpak die de minister hanteert door het betrekken van deskundigen samen met de diverse stakeholders uit de publieke en private sector geniet ondersteuning.

Het verstevigen van de samenwerking met de Anton de Kom Universiteit en het CELOS is prijzenswaardig. Dit heeft ook geleid tot het aanstellen van Imana Power, als deskundige van het CELOS, die leiding geeft aan het interim- managementteam van de National Plant Protection Organisation (NPPO).

VEAPS is zeer verheugd dat tijdens de bespreking tussen de minister en de exporteurs in aanwezigheid van de deskundigen van afgelopen vrijdag de mededeling is gedaan dat binnenkort er lab analyses gedaan kunnen worden van groenten en fruit bij het Viskeurings Instituut (VKI).

Hierbij zijn de nodige apparaten die jaren waren weggestopt in stoffige kamers op het terrein van LVV overgeheveld naar het modern gebouw van VKI.

BEKIJK OOK
Ziek kindje op SEH had binnen een half uur geholpen moeten worden, ‘ze hebben mijn kind vermoord’

VEAPS doet een dringend beroep op de minister om de apparaten te laten staan bij het VKI onder deskundige leiding.

Het VKI heeft bewezen de afgelopen jaren kundig te werken en te voldoen aan nationale en internationale standaarden en heeft ervaring met internationale audits.

Door het verrichten van de lab-analysen kunnen de exporteurs nieuwe markten identificeren voor de export van groenten en fruit. Dit was vaak een belemmering, omdat het importerend land vaak eist naar lab resultaten van een zending.

Ook achteraf is het opsturen van de lab resultaten mogelijk. “Indien het VKI nu nog niet in het bezit is van de noodzakelijke chemicaliën voor het verrichten van de analyses, verzoeken wij de minister om een inventarisatie te maken bij het CELOS, de ADEKUS, BOG en andere instituten die de chemicaliën in voorraad kunnen hebben, zodat het VKI kan starten.”

“Dit is ook het moment om de samenwerking tussen LVV en deze instituten te verstevigen. Wij vertrouwen op de minister en wensen hem veel succes toe op de ingeslagen weg van het oplossen van vraagstukken middels dialoog.”