De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) is een certificeerbare controlelijst voor aannemers. Zij kunnen hiermee aantonen dat er is voldaan aan de beheersing van veiligheid, gezondheid en milieu. De VCA is niet bij wet verplicht. Wel kan het door opdrachtgevers worden geëist dat opdrachtnemers in het bezit zijn van het certificaat. Alle operationele medewerkers dienen dan in het bezit te zijn van het diploma Basisveiligheid (opleiding VCA-basis). De operationeel leidinggevenden op hun beurt de vervolgopleiding VOL-VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Deze certificaten behaal je door de training te volgen en deze door middel van slagen voor het VCA examen te verzilveren.
Gezonde en veilige werksituatie
Omdat het VCA niet verplicht is moet je jezelf afvragen waarom je een VCA certificaat wilt behalen, buiten het feit dat sommige opdrachtgevers dit van je vragen. Het antwoord hierop moet zijn dat je vanuit je eigen intrinsieke motivatie een gezonde werksituatie wilt creëren, waarbij medewerkers in veiligheid hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Een situatie die dan ook blijvend is en wat je continu ontwikkelt. Zeker als procedures en werkinstructies veranderen in een organisatie. Als vertrekpunt moet basisveiligheid altijd centraal staan. Ook de VCA checklist in nooit klaar. Regelmatig wordt deze van updates voorzien en komen er nieuwe revisies uit. Voortschrijdend inzicht leidt tot nieuwe bepalingen.
Afgerond VCA examen helpt je processen te begrijpen
Daarmee nauw verbonden; wat wel verplicht is voor een organisatie is de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). De systematische benadering om potentiële gevaren in jouw organisatie te identificeren en te evalueren, om deze daarna te registreren. Daar is specifieke kennis voor nodig. Een veiligheidskundige of een arbeidshygiënist bezoekt je werkplek en gaat alle taken, processen en apparatuur beoordelen. Gevaren en risico’s brengt hij in kaart. De waarschijnlijkheid en de mogelijke gevolgen van elk risico beoordeelt de deskundige nauwkeurig. Op basis daarvan doet hij jou, de leidinggevende die een VCA examen heeft afgerond, aanbevelingen voor het nemen van maatregelen om risico’s te verminderen dan wel te elimineren.
VCA examen doen kan ook in andere talen
Ben je medewerker? Ook dan loont het om nauw betrokken te zijn. Zeker na het behalen van het VCA examen. Goed op de hoogte zijn van procedures en jezelf voorbereiden op de jaarlijkse audit zijn noodzakelijk om de veiligheid te garanderen. Moet je het VCA certificaat nog halen, maar is er een taalbarrière? Naast het Nederlands zijn alle andere examens ook in het Engels te volgen. Vraag vrijblijvend advies om te zien wat het beste bij jou en je collega’s past.