fbpx
Vaticaan gaat harder optreden tegen seksueel misbruik binnen de kerk

Redactie GFC Nieuws — ‘’De misdaden van seksueel misbruik beledigen Onze Lieve Heer, veroorzaken fysieke, psychologische en spirituele schade aan de slachtoffers en schaden de gemeenschap van de gelovigen’, vindt paus Franciscus. Hij introduceerde donderdag daarom Vos estis lux mundi (‘Jullie zijn het licht van de wereld): een nieuw systeem om seksueel misbruik in elk bisdom te kunnen melden. Lux mundi treedt op 1 juni volgend jaar in werking als proef.

Het Vaticaan wil het veelvuldige seksueel misbruik door priesters aan banden leggen.

Het nieuwe systeem moet slachtoffers beter beschermen. Verder zijn bisschoppen voortaan aansprakelijk bij het geheim houden van misbruik.

De maatregel gaat verder dan ooit in  het bestrijden van het wijdverspreide misbruik.

Bovendien moeten de beschuldigingen onmiddellijk aan de kerkleiding worden gerapporteerd. Er zijn mechanismen ingesteld om alle gemelde seksuele misdrijven te onderzoeken, inclusief die welke in het verre verleden zijn gebeurd.

De misdaden omvatten niet alleen seksueel misbruik van minderjarigen, maar ook van volwassenen en kwetsbare groepen, zoals gehandicapten.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…