Vanwege enorme drugsproductie: steeds meer Nederlandse woonwijken geteisterd door giftig drugsafval

In de Nijmeegse wijk Weezenhof (Nederland) is dinsdagavond een verlaten vrachtauto ontdekt met drugsafval. De brandweer was urenlang in de weer het sterk agressieve zuur te verdunnen zodat het opgeruimd kon worden.

Gezien de capaciteit van de vaten die in de wagen werden aangetroffen zou het mogelijk kunnen gaan om 4500 liter vloeistof. Dat kan echter niet met zekerheid worden vastgesteld, omdat een groot deel van de inhoud tijdens het rijden is weggelekt en op straat is terechtgekomen.

Onderzoek Europol: Nederland blijkt witwaswalhalla

AD

Enkele straten, waar het zuur terecht was gekomen, werden afgesloten en bewoners moesten hun ramen gesloten houden.

Enkele dagen eerder, op zondagochtend, moesten bewoners in Eindhoven hun woning verlaten omdat een vrachtwagen met drugschemicaliën in hun wijk in brand stond. Daarbij kwam het levensgevaarlijke zoutzuurgas vrij.

Geen idee

Tweehonderd meter verderop werd een andere vrachtwagen aangetroffen die chemicaliën lekte. Net als in de brandende auto ging het om stoffen die worden gebruikt bij de productie van de hard drug xtc.

Het dumpen van drugsafval is al jarenlang een enorm probleem in Nederland. Het aantal dumpingen steeg van amper 32 in 2010 tot 176 in 2014, maar hoeveel dat er nu zijn – daar heeft de politie geen flauw idee van, liet EenVandaag in 2016 weten. 

Nederland is dan ook de grootste producent ter wereld van synthetische drugs, vooral xtc (MDMA) en amfetaminen.

Nederlandse criminelen halen hiermee jaarlijks bijna 19 miljard euro op, meer dan de omzet van de grootste bedrijven – Philips, Albert Heijn.

Banken spelen hierop in door deze miljarden van de onderwereld naar de bovenwereld te brengen: money laundering.

Nederland en Groot-Brittannië zijn hierbij de belangrijkste spelers: van elke drie van dit soort transacties, vinden er twee plaats in deze landen, zegt Europol.

Dat kan volgens de politieorganisatie gemakkelijk, omdat de politie zelden in actie komt bij de duizenden verdachte transacties die dagelijks plaatsvinden.