“Vandaag kies ik voor verandering”, zegt leerkracht onder financiële druk

onderwijs docent school leerkracht klas

De maandelijkse vaste lasten waarmee een doorsnee docent in Suriname te maken heeft, lopen op tot maar liefst SRD 13.000.

Dit blijkt uit een overzicht van gangbare uitgaven dat een realistisch beeld schetst van de financiële druk waaronder onderwijsgevenden kunnen staan.

In het overzicht zijn de volgende kostenposten opgenomen: huishuur: €200 (SRD 8.000), telefoon/internet): SRD 1.500, energie (EBS): SRD 250, water (SWM): SRD 200, schoolbus voor kinderen: SRD 1.200 en naschoolse opvang: SRD 2.750. Totaal vaste lasten: SRD 13.000 per maand

Deze cijfers zijn gebaseerd op gemiddelde marktprijzen en geven een indicatie van de structurele maandelijkse uitgaven van een docent die zijn of haar gezin draaiende probeert te houden. Dit bedrag is exclusief variabele kosten zoals voeding, medische uitgaven, vervoer, kleding en studiekosten.

De lasten drukken zwaar, erkent een leerkracht die anoniem wenst te blijven: “Ik werk met passie in het onderwijs, maar ik loop al maanden achter de feiten aan. Elke maand is het puzzelen. Vandaag kies ik voor verandering. Want het moet anders – voor mij, voor mijn kinderen, en voor de toekomst van ons onderwijs.”

Deze uitspraak onderstreept het groeiende gevoel van urgentie binnen de beroepsgroep. Het huidige salarisniveau binnen het onderwijs biedt vaak onvoldoende ruimte om deze basale lasten comfortabel te dekken.

Hierdoor komen veel docenten in financiële knel te zitten, wat niet alleen hun welzijn beïnvloedt, maar ook indirect de kwaliteit van het onderwijs in gevaar kan brengen.