Vandaag Internationale Epilepsie Dag

GFC NIEUWSREDACTIE- Ongeveer 50 miljoen mensen hebben epilepsie wereldwijd. Ook nu, tijdens de covid-19 realiteit, is informatieverstrekking belangrijk.

Wat is epilepsie?

Epilepsie is de meest voorkomende chronische hersenaandoening. Er is sprake van een plotselinge en tijdelijke verstoring van de prikkeloverdracht in de hersenen. Kortweg, kortsluiting. Het uit zich in aanvallen die seconden tot enkele minuten duren waarbij men geheel of gedeeltelijk controle over het lichaam verliest. Dit kan zich op verscheidene manieren presenteren, maar wordt door de meeste mensen herkent als stuipen.

De term vallende ziekte hoort men ook maar behoort liever niet meer gebruikt te worden. Er zijn verschillende aanvalstypen en men ‘valt’ echt niet bij elk type.

Epilepsie kan ontstaan door hersenschade. Denk aan o.a. zuurstofgebrek, infecties, een trauma aan het hoofd of een beroerte.

Het komt ook in combinatie met lichamelijke beperkingen voor en dan praten we over een syndroom. Er is dan sprake van een aangeboren aandoening waarbij de hersenen, de rest van het zenuwstelsel en/of andere organen niet goed functioneren of zijn aangelegd. Maar de oorzaak van epilepsie kan ook onbekend zijn.

Hoe verder?

In Suriname wordt epilepsie meestal met medicatie behandeld door de neuroloog. Mocht duidelijk zijn welke uitlokkende factoren een aanval geven, vermijdt die. Zorgt slaapgebrek voor een aanval, probeer dan een goed slaapritme te hebben. Is er een familielid thuis dat voor lawaai zorgt waardoor je slecht slaapt, laat die rekening met je houden. Krijg je na lange tijd weer een aanval door stress vanwege je eindexamen? Maak een goede planning voor het studeren, eet op tijd en neem je medicatie in.

Echter kan het zijn dat jij je door de epilepsie behoorlijk beperkt voelt. Het kan ook leiden tot hoge zorglast voor de directe familieleden en verzorgers. Epilepsie krijg je niet alleen.

Maar epilepsie is meer dan aanvallen. Dat is het thema dit jaar. Jij bent als eerste een mens met behoeften, wensen, verplichtingen en noem maar op. Maak eventuele problematiek bespreekbaar met een goede vriend, een familielid of jouw arts. Het helpt om kleine aanpassingen te maken in je leven en heb een gezonde leefstijl. Weet ook dat mensen aanvalsvrij kunnen worden.

‘Ik neem de dag zoals die komt’, zegt een automonteur met epilepsie. Hij neemt zijn medicatie in en raakt niet gefrustreerd als hij een slechte dag heeft. Morgen komt immers weer de zon op.

Epilepsie Vereniging Suriname