fbpx
Vanaf vandaag twee weken verscherpte beperkingsmaatregelen

GFC NIEUWS- Vanaf vandaag, maandag 8 juni, tot en met zondag 22 juni moet eenieder zoveel mogelijk thuisblijven.

Zondagavond is door het Covid-19 Crisis Management Team uitleg gegeven over de verscherpte maatregelen in het kader van de total lockdown in Suriname. Met uitzondering van leden van de essentiële diensten, moet iedereen gedurende twee weken zoveel mogelijk thuisblijven.

Winkels zullen dagelijks geopend zijn tussen 07.00 – 14.00 uur met uitzondering van woensdag en zondag. Bezoeken aan poliklinieken/ ziekenhuizen/ S.E.H./ apotheken/ politiepost/ PCS en het mortuarium zijn toegestaan. Op woensdag en zondag mag men zich alleen op de openbare weg begeven voor urgente vallen.

Richtlijnen winkelbezoek

Voor het doen van basis inkopen gelden gedurende de total lockdown de volgende richtlijnen:

• 1 persoon per huishouden
• deze persoon moet de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt
• de volgorde die wordt gehanteerd voor het bezoeken van winkels zijn:

Maandag: personen wiens familienaam begint met de letters: A,B,C,D,E,
Dinsdag: personen wiens familienaam begint met de letters: F,G,H,I,J
Donderdag: personen wiens familienaam begint met de letters: K,L,M,N,O
Vrijdag: personen wiens familienaam begint met de letters: P,Q,R,S,
Zaterdag: personen wiens familienaam begint met de letters: T,U,V,W,X,Y,Z

• personen dienen een geldige legitimatiebewijs bij zich te hebben die bij controle verplicht moeten worden aangetoond
• personen dienen een mond- en neusbedekking aan te hebben en de sociale afstand in acht te nemen/ te houden
• personen dienen de aanwijzingen van de winkelier op te volgen.

Ondersteuning aan sociaal zwakkeren

Ter ondersteuning van sociaal zwakkeren zijn de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Op dinsdag en donderdag worden sociale pakketten (Sozanet) verdeeld aan sociaal behoeftigen en sociaal zwakke huishoudens die zich hebben geregistreerd bij het Covid-19 Noodfonds. Het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zal hierover nadere informatie verschaffen.

Online bestellingen

Het Covid-19 Crisis Managementteam doet een beroep op winkeliers om telefonische of online bestellingen aan te nemen. Waar dit niet mogelijk is, gelden de volgende regels:
• Zorg ervoor dat bezoekers bij het betreden van uw winkel hun handen kunnen ontsmetten
• U mag open zijn van 07.00 – 14.00 uur met uitzondering van woensdag en zondag
• U dient markeringen te hebben in uw winkel om de Sociale afstand te behouden

Groothandel leveranciers
Het is leveranciers van de eerste levensbehoeften toegestaan hun producten aan de retailer te leveren tussen 15.00 – 19.00u met uitzondering van woensdag en zondag.

Leveringen aan huis

Leveringen aan huis zijn toegestaan. Volg in dit kader de advertenties van de bedrijven (slagerijen/ grote supermarkten etc.) Levering mag dagelijks tussen 07.00 – 14.00 uur met uitzondering van woensdag en zondag. Midden-en kleine bedrijven die levering aan huis willen doen moeten zich registreren bij de ministeries van HI&T en LVV voor een toestemmingspas. Volgt u de berichten van de Ministeries van HIT en LVV.

Vervoersmiddelen
Burgers zullen volgens een kentekennummer-procedure beperkt kunnen deelnemen aan het verkeer. Vandaag zal het KPS meer informatie hierover verschaffen.

Sociale controle/ Psychosociale hulp

In deze periode wordt een beroep gedaan op de gemeenschap om extra te letten op elkaar door middel van onder andere:

• Sociale controle (letten en zorgen voor elkaar)
• Meldingen van huiselijk geweld kunnen via de nummers die bekend zijn zoals 123
• Het is altijd toegestaan zich te begeven naar de dichtstbijzijnde politiepost

Het Covid-19 Crisis Managementteam doet een beroep op de totale gemeenschap om zich te houden aan de gezondheids- en ordemaatregelen en de officiële berichten te blijven volgen via www.covid-19.sr. Ga niet in op fake news en help die ook niet te verspreiden.

Er zal gedurende de total lockdown op maandag, woensdag en vrijdag om 18.00 uur informatie worden verstrekt door het COVID-19 Crisis Management Team. Pers en burgers mogen op deze dagen voor 12.00 uur vragen en voorstellen opsturen via de COVID-19 website. De beantwoording van vragen wordt meegenomen tijdens de persbriefing.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…