fbpx

Van schaamhaar tot vreemde geuren – artsen verklaren wat normaal is ‘daar beneden’

GFC NIEUWS- Iedereen heeft zich weleens afgevraagd ‘ben ik wel normaal of niet?’

Soms kunnen we familieleden of vrienden vragen over onze bezorgdheden, maar als het gaat om wat precies ‘daar beneden’ gebeurt, voelen we ons meestal te beschaamd.

Hierdoor kunnen we jaren denken dat wij niet normaal zijn. Tussen 2015-16 hebben ruim 200 meisjes beneden 15 jaar in Engeland plastische chirurgie ondergaan aan hun vulva.

De ‘Royal College of Obstetricians en Gynaecologists’ geeft antwoord op alle vragen, waardoor wij niet meer bezorgd hoeven te zijn.

Wat is een vulva?

De vulva is de huid rond de schede en bestaat uit de grote, buitenste en de kleine, binnenste schaamlippen en de clitoris. Klachten van de vulva komen op alle leeftijden voor, zowel bij jonge meisjes als bij oudere vrouwen.

Sommige aandoeningen van de vulva zijn gemakkelijk te behandelen, andere vragen langdurige zorg en controle. Veel voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig of schraal gevoel, pijn of irritatie.

De meeste klachten worden veroorzaakt door infecties. Andere klachten ontstaan door veranderingen van de huid van de vulva. Huidafwijkingen die elders op het lichaam bestaan (bijvoorbeeld eczeem of psoriasis), kunnen ook op de vulva voorkomen.

Aandoeningen van de vulva kunnen het vrijen nadelig beïnvloeden. Andersom kunnen seksuele problemen juist de oorzaak zijn van klachten van de vulva. Soms spelen seksueel overdraagbare aandoeningen een rol.

Wanneer je problemen hebt of hebt gehad met seksualiteit, aarzel dan niet dit met de gynaecoloog te bespreken. Zie je erg tegen het onderzoek op? Bespreek ook dit van tevoren met de gynaecoloog.

Hoe ziet de vulva eruit?

De venusheuvel (mons veneris) ligt direct op het schaambeen. Onder de venusheuvel liggen de behaarde grote schaamlippen (labia majora). Tussen de buitenste schaamlippen liggen de kleine schaamlippen (labia minora); deze zijn onbehaard. De kleine, binnenste schaamlippen steken meestal meer naar buiten dan de grote, buitenste schaamlippen.

Aan de bovenzijde van de binnenste schaamlippen bevindt zich de clitoris. De clitoris is deels bedekt door de clitorisvoorhuid (capuchon), een onderdeel van de binnenste schaamlippen.

Tussen de binnenste schaamlippen bevindt zich de toegang tot de schede (vagina); deze toegang wordt het vestibulum genoemd. De opening van de plasbuis (urethra) ligt net boven de ingang van de schede.

Aan de binnenzijde van het vestibulum liggen de klieren van Bartholin. Deze klieren produceren het vocht dat vooral vrijkomt tijdens seksuele opwinding. Het gebied tussen de anus en de vagina heet het perineum.

BEKIJK OOK
LVV Nickerie slaat alarm: rattenplaag op rijstvelden

Algemene verzorging van de vulva

De huid van de vulva is gevoelig. Zeker bij klachten kan het belangrijk zijn de volgende maatregelen te nemen:

 Was de vulva niet met zeep.
 Draag bij voorkeur katoenen ondergoed.
 Draag geen strakke broeken.
 Gebruik geen of zo min mogelijk inlegkruisjes.
 Houd de vulva droog.
 Slaap zonder onderbroek of in losse nachtkleding.

Wat is een normale hoeveelheid schaamhaar?

Het is bij elk vrouw anders hoe de schaamhaar groeit. Bij de een zit het zelfs boven het slipje en bij de ander loopt het nog onder de lies langs de bovenbeen en wat normaal is dat je ook haar tussen de billen hebt.

Waarom zou je daar geen haar hebben als je hele lichaam bedekt is met haartjes? Nou dit is dus heel normaal en volgens mij zou een jonge hier niet op afknappen en als dat wel zo is, hebben ze alleen een naakte vrouw gezien in pornofilms, want daar hebben de vrouwen geen haar tussen de billen. Die laten ze ook harsen door een schoonheidsspecialist.

Je moet je schaamhaar niet al te vaak scheren, want het kan erg irriteren en prikken en dan krijg je erg veel bulten.

De huid rond de genitaliën is erg gevoelig. Te vaak scheren kan makkelijk irriteren. Ook kun je allergisch reageren op bepaalde middelen. Probeer het eerst uit op een klein stukje.

Doe het heel voorzichtig, zodat je niet uitschiet en jezelf snijdt.
Gebruik één hand om de huid strak te trekken. Daarmee kun je sneetjes voorkomen.

Bij de schaamlippen is scheren gevaarlijk. Daar kun je het beter (laten) harsen. Als je het haar weer laat groeien, kan het vreselijk jeuken en prikken.

Is het normaal als een vulva ruikt?

Vagina’s horen een geur te hebben. Volgens een onderzoek zijn er 2100 afzonderlijke geurelementen (oftewel geurmoleculen) die samen de geur van de vagina vormen, wat betekent dat elke vagina een uniek geurboeket heeft dat bestaat uit heel veel – in de woorden van het onderzoek – “minigeurtjes”.

Wat is Labiaplastie?

Labiaplastie is een plastische chirurgieprocedure voor het veranderen van de kleine schaamlippen en de grote schaamlippen, de huidplooien rond de menselijke vulva.

Het moet uitgevoerd worden op personen beneden 18 jaar, omdat het lichaam zich nog ontwikkelt.

Het heeft enige nadelen, zoals sensatieverlies, infecties en pijn.