fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Van minister naar drugssmokkelaar tot landverrader:

Israëlische politieke topper spioneerde voor Iran

De voormalige Israëlische minister van Energie en Infrastructuur Gonen Segev wordt vervolgd voor “spionage en hulp aan de vijand in oorlogstijd”. Hij zou gevoelige informatie hebben doorgespeeld aan Iran, een van de aartsvijanden van de Joodse staat.

Segev (62) heeft al een gevangenisstraf achter de rug voor het smokkelen van drugs. De Israëlische inlichtingendienst Shin Bet zei maandag in een verklaring dat de ex-minister sinds 2012 samenwerkte met Iraanse spionnen.

Hij had van 1995 tot 1996 de leiding op het ministerie en verliet Israël in 2007, nadat zijn politieke carrière  tot een abrupt einde was gekomen.

Drugs uit Nederland

Hij had toen twee jaar in de gevangenis had gezeten voor een poging om 32.000 ecstasytabletten (MDMA) vanuit Nederland naar Israël te smokkelen. Ecstasy is een hard drug die voornamelijk uit Nederland komt, dat in het 2016 EU Drug Markets Report wordt omschreven als ‘grootste drugsland van Europa‘.

OOK INTERESSANT
Activiste Asawini wordt vandaag het land uitgezet

De voormalige bewindsman zou de Iraniërs onder meer informatie hebben gegeven over de Israëlische energiesector, veiligheidslocaties in Israël, en over gebouwen en functionarissen in diplomatieke en veiligheidsdienst.

Hij zou zijn Iraanse contacten ontmoeten in hotels en safe houses over de hele wereld. Hij zou ook een speciaal apparaatje hebben om versleutelde berichten te verzenden.

Held

Segev vertelde ondervragers dat hij “de Iraniërs voor de gek wilde houden” zodat hij “als een held” terug kon komen naar Israël, waar zijn reputatie vanwege de drugsaffaire was aangetast.

Hij benadrukte dat hij geen belangrijke gegevens aan de Iraniërs heeft gegeven.

Foto: Times of Israel