Vaker gedragsproblemen bij huilbaby’s

De stress en de zware zorg die een moeder van een huilbaby ervaart, kunnen de ontwikkeling van haar kind beïnvloeden. Dat toonde psychiater Laetitia Smarius van het universitair ziekenhuis AMC in Amsterdam aan. Ze zag dat huilbaby’s later meer kans hebben op stemmings- of gedragsproblemen. De resultaten werden gepubliceerd in The European Child & Adolescent Psychiatry. Verbale agressie van moeders naar hun 3 maanden oude zuigeling lijkt ook samen te hangen met de bloeddruk bij het kind op 5-6 jarige leeftijd.

Iedere baby huilt. Vlak na de geboorte gemiddeld één tot anderhalf uur per dag. De piek zit rond de zesde week, met twee tot tweeënhalf uur per dag. Daarna keert de rust terug en huilt het kind dagelijks ongeveer een uur. Een huilbaby huilt meer dan drie uur per dag, gedurende drie of meer dagen per week, minimaal drie weken lang. Het kan veel stress veroorzaken en ouders tot wanhoop drijven.

Die stress maakt het zwaar om voor de baby te zorgen en dat kan de ontwikkeling beïnvloeden, bleek uit het onderzoek. Daarin werd nagegaan of kinderen die vroeger huilbaby waren, op vijfjarige leeftijd ‘anders’ zijn in gedrag of stemming dan andere vijfjarigen. En of het uitmaakt als de moeder de verzorging zwaar vond of zich agressief uitte naar haar baby.

Overige berichten