fbpx
Vakcentrales veroordelen gedrag regering jegens BvL

Progressieve Vakcentrale C-47, Progressieve Werknemers Organisatie en Federatie van Agrariërs en Landarbeiders hekelen en veroordelen het handelen van de regering jegens Bond van Leraren in het geschil omtrent de herwaardering van de leerkrachten.

Op donderdag 17 februari is de voorzitter van Bond van Leraren(BvL), Wilgo Valies, abrupt uit de uitzending gehaald, terwijl hij te gast en aan het woord was in het STVS-actualiteitenprogramma 8er ’t Nieuws. Tijdens de uitzending gaf Valies het standpunt van Bond van Leraren in het lopende geschil weer.

Progressieve Vakcentrale C-47 (C-47), Progressieve Werknemers Organisatie (PWO) en Federatie van Agrariërs en Landarbeiders(FAL) volgen het geschil tussen BvL en Alliantie van Leerkrachten in Suriname(ALS) aan de ene kant en de regering aan de andere kant reeds enige tijd op de voet. Inmiddels is het geschil helaas een rechtsgeschil geworden.

Met het abrupt uit de uitzending halen van de voorzitter van BvL lijkt het geschil nog een dimensie te hebben gekregen. C-47, PWO en FAL hebben kennis genomen van de verklaringen van zowel de voorzitter van BvL als de hoofdverantwoordelijke bij STVS.

De verklaring van de hoofdverantwoordelijke bij STVS komt hen uiterst onlogisch en helemaal niet geruststellend over, menen de organisaties. Dat BvL niet op het programma stond voor een bijdrage aan het programma 8er ’t Nieuws is geen argument om de bondsvoorzitter uit de uitzending te halen.

Ook het argument dat het uit de uitzending halen van de BVL-voorzitter te maken heeft met het bewaken van een evenwichtige informatievoorziening aan de samenleving, slaat nergens op. Dit argument zou juist moeten luiden tot het besluit om de BvL-voorzitter wel te hebben in voornoemd STVS-programma.

De raadsadviseurs, waaronder Eddy Jozefzoon, krijgen alle ruimte van staatsmedia om het standpunt van de regering in het geschil rond de herwaardering van de leerkrachten uit de doeken te doen. Van deze gelegenheid maken zij ook gretig gebruik.

Ook moet niet worden vergeten dat het de STVS zelf is die BvL heeft uitgenodigd een bijdrage te leveren aan het betreffend programma. Het incident heeft veel weg van een angstige handeling die door STVS is gepleegd onder zeer grote druk van “hogerhand”, menen de organisaties.

“Dit is in lijn met de verklaring die de BvL-voorzitter heeft gekregen van een STVS-functionaris, dat hij uit de uitzending is gehaald op last van het Kabinet van de President.

Overigens, het uit de uitzending halen van de BvL-voorzitter en niet in de laatste plaats de wijze waarop dit is geschied, is een ook nog eens een uiterst onbeschofte handeling en zegt veel over degenen die het bevel hiertoe hebben gegeven.

Deze ontwikkeling is een uiterst zorgwekkende. Het recht op vrije meningsuiting, i.c. van BvL, is aangetast. Staatsmedia worden gebruikt om andersdenkenden monddood te maken en te intimideren. Middels deze daad schijnt men een waarschuwing te willen sturen naar allen die een andere mening dan de regering hebben.

De vakcentrales zullen vertrapping van de grondrechten, waaronder vakbondsrechten, niet accepteren. Een aanval op deze rechten is een aanval of de totale werkende klasse, want als niemand meer voor hen wenst te praten, zijn zij overgeleverd aan de grillen van de overheid en werkgevers. Niet alleen de werkende klasse moet zich echter ongerust maken. De gehele samenleving moet zich ongerust maken aangezien haar grondrechten worden aangetast”.

C-47, PWO en FAL roepen de regering op om het pad van intimidatie te verlaten en zich van niets anders dan democratische middelen te bedienen in onder andere het geschil met BvL over de herwaardering van de leerkrachten. “Vakbondsrechten zijn mensenrechten en dienen te allen tijde te worden gerespecteerd”, besluiten ze.(GFC)

Meer nieuws

101 personen geswabt, 98 Covid-negatief

GFC NIEUWS- Afgelopen etmaal zijn 101 Covid-testen uitgevoerd. 98 personen testten negatief. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

A-20: Het patroon van patronage

GFC NIEUWS- De benoeming van de First Lady in verschillende functies heeft voor grote beroering gezorgd. En terecht, want het is een schandelijke zaak. Dikke…

Winnaars Web Development Challenge 2020 bekend

GFC NIEUWS- De Datasur National Web Development Challenge 2020 is al achter de rug. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Ingezonden| Hoe is het in Godsnaam mogelijk?

GFC NIEUWS- Onder referentienummer 020028, gedagtekend 15 september 2020 werd door een officiële instantie, met name Het Honorair Consulaat van de Republiek Suriname in Nederland,…

Ramdin lanceert VN week in Suriname

GFC NIEUWS- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft de VN week gelanceerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af…

Goede afspraken tussen Suriname en Guyana

GFC NIEUWS- Bij het recente ministerieel bezoek aan Guyana zijn goede afspraken gemaakt die binnen niet al te lange tijd verder zullen worden uitgewerkt. Dikke…

Actieve Covid-19 verder gedaald naar 79

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen in Suriname is 79. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Teveel zoetmakers nu ook gelinkt aan ADHD

GFC NIEUWS- Het gebruik van teveel fructose ( zoetmakers) wordt nu ook gelinkt aan ADHD( (attention deficit hyperactivity disorder), ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis…

De waardigheid van vrouwen

GFC NIEUWS- Onmenselijke vormen van huiselijk geweld waarbij vrouwen het zelfs met de dood moeten bekopen, lijken vandaag de dag geen uitzondering meer te zijn….

CBB speelt in op klachten burgerij

GFC NIEUWS- Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft kennisgenomen van de vele klachten van de burgerij met betrekking tot haar dienstverlening. Dikke mensen slanken…

19 nieuwe Covid-gevallen, 13 genezen

GFC NIEUWS- In 24 uur kwamen er 19 nieuwe gevallen bij. 21 patiënten zijn genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen is gedaald naar 78. Dikke…