fbpx

Vakantieprogramma ‘KoNI: Volg je passie’ in augustus van start

Onder het motto ‘Volg je passie’ geeft EduNet Suriname in augustus het startsein voor het Kennisontwikkeling en Nieuwe Inspiratie (KoNI)- Programma. Kennis en passie bij kinderen wordt tijdens het uitvoeren van dit programma verder ontwikkeld en wordt nieuwe inspiratie opgedaan.

Concreet laat dit programma kinderen in de leeftijdscategorie 4 – 13 jaar op creatieve wijze en soms spelenderwijs kennis maken met toekomstige beroepen en worden ze gestimuleerd om hun passie te volgen. Het hoger doel van het programma is het helpen bestrijden van vroege schoolverlaters. Tijdens de grote vakantie in 2017 is een kleine pilot gedraaid. Na evaluatie is besloten om het programma volledig uit te voeren.

Achtergrond KoNI

Het kiezen van een studie is één van de grootste en belangrijkste beslissing die je kind moet nemen. Begrijpelijkerwijs is het dan ook meestal geen eenvoudige keuze zegt Sheila Mijnals, directeur van EduNet Suriname.

“Natuurlijk zijn er kinderen die al vanaf jonge leeftijd weten: ik word dokter, architect, dierenarts, laborant, leerkracht, brandweerman, rechter, tandarts of verpleegkundige, en bij het ouder worden steeds zekerder worden van deze keuze. Maar de meeste kinderen blijven toch niet bij deze eerste ‘passie’ of hebben gewoon nog geen idee wat ze later willen worden. ‘Later’ is ook nog zo ver weg. Maar toch is ‘later’ dichterbij dan we denken en hebben onze kinderen behoefte aan sturing. Het nemen van zo’n belangrijke beslissing kost tijd en gaat gepaard met twijfels, waar ruimte voor moet zijn. Het is dus belangrijk om bijtijds over dit onderwerp te beginnen”, voert Mijnals aan.

BEKIJK OOK
Surinaamse dollar wordt expres zwakker gemaakt, vermoeden analisten

Zij benadrukt dat door heel jong het kind in contact brengen met hetgeen haar/hem boeit, zal maken dat een vervolgstudie en beroepskeuze later makkelijker worden. “In een vroeg stadium willen wij de passie, het(de) talent(en) van de kinderen helpen ontwikkelen”. Een mooi voorbeeld van iemand die duidelijk zijn passie volgt en zich daarin volledig inleeft, is de 12-jarige Shamar Liefden, bekend van ‘How2Kitchen Shamar’. Deze jonge talentvolle tiener heeft een passie voor alles wat in de keuken gebeurt.

KoNI workshops

Op maandag 27 augustus wordt het startsein gegeven voor het programma en wordt meteen daarna een aanvang gemaakt met diverse workshops in o.a.: keukenchemie, sporenonderzoek, experimenten over natuurbehoud, recyclen en ecosystemen. “En omdat het vakantie is, gaan wij ook lekker buitenspelen. Elke week sluiten we spannend en sportief af met fosten prey, z.a.: djompo futu, djoel en strey lon”.

Het programma wordt uitgevoerd in twee perioden: maandag 27 augustus – vrijdag 31 augustus en maandag 10 september – vrijdag 14 september, telkens tussen 8.00 – 13.00 uur. De locatie is het Imeao 1 aan de Joli Couerstraat te Geyersvlijt.

De bijdrage per week per kind bedraagt SRD 50,-. De inschrijving voor deelname is gaande en wordt deze week afgesloten. Voor meer informatie en inschrijving: 7212101.

Het is een jaarlijks terugkerend programma dat steeds in augustus en september zal worden uitgevoerd.
flyer KoNI | GFC Nieuws
(GFC)