fbpx
Vakantiedialyse steeds meer in trek

Steeds meer dialysepatiënten uit het buitenland maken gebruik van de mogelijkheid om in Suriname te dialyseren. Zij kunnen daardoor gewoon met vakantie naar Suriname komen, zonder zich zorgen te maken over hoe en waar zij hun dialysebehandelingen kunnen ondergaan.

De van Surinaamse ouders geboren Mario van Philips is vanaf zijn 15e dialysepatiënt. In de wetenschap dat hij in Suriname zijn dialysebehandelingen kan blijven ondergaan, heeft hij in de afgelopen jaren van een ‘zorgeloze’ vakantie in Suriname kunnen genieten. Bij Van Philips werd op zijn 12nierinsufficiëntie vastgesteld, maar omdat hij nog zo jong was, drong het nog niet zo goed tot hem door wat het allemaal inhield. “Ik was in de pre-dialyse. Het was wel moeilijk, hoor, maar ik begreep nog niet echt wat het was, ik ging er nog niet echt naar kijken.”

Dat besef sijpelde langzamerhand door  toen hij vanwege de dialyse zijn leven moest aanpassen, zijn eten, zijn levensstijl. “Ik was een puber, dus het was heel moeilijk ja. Dan vergeet je bepaalde dingen. Dan doe je wat je wilt. Het was best wel moeilijk. Het ene moment mag je drinken zoveel je wil en van de een op het ander moment mag je helemaal niet meer drinken wat en hoeveel je wil. Voorheen kon ik wel een liter per dag drinken, maar nu was dat drastisch beperkt.”

Op zijn 18e besefte Van Philips dat het dialyseren een onlosmakelijk deel van zijn leven zou zijn en dat hij er voor de rest van zijn leven mee te maken zou hebben. “Maar voordien wilde ik er niets van horen. In mijn gedachten was ik niet ziek,” vertelt hij. Sporten zoals voetballen kon hij niet meer beoefenen, eten was een beperking, er moest ook anders gekookt worden voor me.” Van zijn familie en mensen in zijn omgeving heeft hij altijd de nodige ondersteuning gekregen. “Zij behandelen me als normaal, hoor. Niet dat ze me aan de kant hebben gezet. Integendeel.”

Bij het dialysecentra in Nederland werd op een gegeven moment gesproken over vakantiedialyse. Veel mensen gingen op vakantie en Van Philips begon zich af te vragen of het ook voor hem als dialysepatiënt mogelijk was om op vakantie te gaan. Navraag leerde dat Suriname mogelijkheden bood aan buitenlandse dialysepatiënten om er gedurende hun vakantie te dialyseren.

Al vier jaar dialyseert hij elke vakantie op DiapuraTamansarie. “Hier dialyseren is net zoals ik in Nederland gewend ben. Je ziet een grote zaal, andere mensen, je kan slapen, je kan doen wat je wil, maar het gaat vooral om de behandeling, he. De prettige service. En de goede hygiëne.” Van Philips is tijdens zijn meest recente vakantie twee maanden in Suriname gebleven en heeft volop kunnen genieten van zijn verblijf, mede dankzij de kwalitatief goede dialysemogelijkheden op Diapura.

Vakantiedialyse is een speciale dienst die Diapura aanbiedt aan dialysepatiënten uit het buitenland, die in Suriname vertoeven voor vakantie, zaken of andersoortige doeleinden. Voor deze patiënten heeft Diapura permanent enkele dialyseplekken gereserveerd. De dialyse wordt uitgevoerd door Internationaal gecertificeerde verpleegkundigen en volgens Europese standaarden en protocollen. Diapura biedt in haar service ook aan het in orde maken van de ticket, indien gewenst, bij de SLM een optie op 10 kg extra bagage, vervoer van en naar de luchthaven Zanderij, vervoer van en naar het dialyse centrum, voeding en drank tijdens het dialyseren, declaraties indienen bij de zorgverzekeraar, 24-uurs medische bereikbaarheid tijdens het verblijf in Suriname en assistentie bij het regelen van tours tijdens het verblijf in Suriname.

 

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…