fbpx
Vaginale geboorte na keizersnee gevaarlijker voor baby en moeder

GFC NIEUWS- Poging tot vaginale geboorte na een of meer keizersneebevallingen is gevaarlijker voor de moeder en de baby dan vasthouden aan de chirurgische procedure, wijst een nieuwe studie uit.

Keizersneebevallingen zijn een van de meest voorkomende procedures en wereldwijd in de lift. In Groot-Brittannië zijn ze goed voor bijna 30% van alle geboorten.

Terwijl de meeste moeders een keuze krijgen waar ze de voorkeur aan geven, is er een gebrek aan diepgaande informatie over de voor- en nadelen van de geboortemethoden daarna.

Wetenschappers aan de ‘University of Oxford’ bekeken gegevens van 74.043 baby’s die geboren waren in Schotland tussen 2002 en 2015 van moeders die een of meer keizersneebevallingen hadden.

Zij die gingen voor een vaginale geboorte in plaats van een keizersnee ervoeren zeven keer meer baarmoederruptuur, kregen tweemaal meer een bloedtransfusie en leden drie keer meer aan een chirurgisch letsel.

Ook zijn ze gevoeliger voor het ontwikkelen van bloedvergiftiging, een potentiële fatale infectie.

Ernstige babyuitkomsten, zoals doodgeboorte, toelating tot een neonatale unit, reanimatie die de toediening van drugs of intubatie vereisten, kwamen vaker voor bij baby’s die via de vagina geboren waren bij moeders die eerder een keizersnee hadden.

Meer gezondheidsnieuws

Spruitkool goed voor bloedvaten

GFC NIEUWS- Het British Journal of Nutrition publiceerde deze week een studie van dokter Lauren Blekkenhorst waaruit blijkt dat Spruitkool (Brusselse spruiten) de kans op…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke mensen slanken het makkelijkste…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…