fbpx

Vaginaharen wegscheren werkt eerder ziekten in de hand

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Het komt steeds vaker voor dat vrouwen er een gewoonte van maken hun schaamharen weg te scheren. Kaal tussen de benen is de trend. De meesten van hen hebben hygiënische beweegredenen. Zo geven veel vrouwen aan dat hun vagina langer fris blijft als deze helemaal gladgeschoren is.

Maar is een kale vulva uit gezondheidsoogpunt wel verstandig? Het kaalscheren van de omgeving van de vagina kan namelijk ook nadelen met zich meebrengen.

Een ruime bos schaamharen daarentegen kan volgens Franse wetenschappers een natuurlijke bescherming bieden tegen velerlei ziekten. De onderzoekers waarschuwen dat scheren of ontharen irritatie kan bevorderen. De kans op pijnlijk ontstoken haarwortels, pukkels als ook ernstige huidontstekingen wordt daarmee vergroot.

OOK INTERESSANT
Tekort aan flavanolen kan geheugenverlies versnellen, suggereert studie

Japanse wetenschappers publiceerden de uitkomst van een onderzoek waarin werd aangegeven dat vrouwen met een kaalgeschoren vagina een grotere kans hebben op het oplopen van waterwratten, huiduitslag die wordt veroorzaakt door een veelvoorkomend virus. In veel gevallen wordt het virus doorgegeven door huid-op huid contact.

Ook de kans op andere seksueel overdraagbare ziekten evenals inwendige aandoeningen zou volgens een ander onderzoek dat in Finland werd uitgevoerd, mogelijk groter zijn bij vrouwen met een kaalgeschoren vagina.