fbpx

Beet of krab van hond kan 3 maanden later nog je dood betekenen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een vader die woont in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo heeft bij GFC Nieuws zijn zorgen geuit over de kansen op een pijnlijke dood indien zijn kind gebeten, gelikt of gekrabd wordt door een van zijn honden.

“Nadat ik op GFC het vreselijk bericht las over de dood van een 13- jarig meisje dat door haar eigen hond, nota bene een puppy, werd gebeten en kwam te overlijden door hondsdolheid, zit de schrik er bij mij goed in”, vertelt de vader van een jong meisje.

De man beweert zijn honden dan maar liever weg te doen in het belang van de veiligheid van zijn kind.

Hondsdolheid, rabiës, mag worden gekwalificeerd als een extreem ernstige ziekte die in haast alle gevallen leidt tot een zeer pijnlijke dood.

Hondsdolheid komt in bijna de hele wereld voor, maar voornamelijk in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Elk jaar overlijden wereldwijd tussen 60.000 en 70.000 mensen aan rabiës, een virusinfectie van de hersenen.

De besmetting met het dodelijk virus vindt plaats nadat je bent gebeten, gekrabd of gelikt door een hond of kat die is besmet.

Er zijn ook gevallen bekend van vleermuizen, wolven en apen die mensen hebben besmet, maar het merendeel infecties komt door honden.

De Europese topexpert Jonathan Clarke om een reactie gevraagd legt vanuit Duitsland aan GFC uit dat hij de zorgen van de vader heel goed kan begrijpen.

“Maar er zijn maatregelen die hij kan treffen om het risico te reduceren. Deze vader kan ervoor kiezen om zijn dochter te vaccineren tegen hondsdolheid. Ook zijn honden kunnen ingeënt worden”, stelt de topexpert.

OOK INTERESSANT
Vertonen Surinaams politieke leiders kenmerken die wijzen op de wens voor een dictatuur?

Waar hij op wijst, is dat ook andere honden evenals straathonden in sommige landen een risico kunnen vormen voor een ieder.

“Ik ga ervan uit dat de meeste honden in jullie land niet zijn gevaccineerd”.

“Waarschijnlijk de straathonden ook niet. Dat vorm niet alleen een gevaar voor kinderen, maar uiteraard ook voor volwassen die gebeten, gelikt of gekrabd worden”.

Verschillende experts adviseren om na een beet, de wond direct, ongeveer 15 minuten lang met ruim water en zeep te wassen en vervolgens te desinfecteren met 70% procent alcohol.

Hetzelfde geldt als er is gekrabd of gelikt. Daarna kan er medische hulp worden ingeroepen.

De incubatieperiode na een incident is tussen de 20 en 90 dagen.

“Dat betekent dat je na een beet, krab of lik, zelfs na drie maanden nog doodziek kunt worden, wat nadat er al klachten zijn ontstaan altijd zal leiden tot de dood”, aldus Clarke tot slot.

Een besmet persoon ontwikkelt na verloop van tijd opvallende klachten.

Het zien van water en pogingen te drinken kan krampen uitlokken van de slikspieren en ademhalingsspieren die dermate onaangenaam zijn dat de patiënt vrees krijgt voor water.

Soms sterft de patiënt al tijdens zo’n krampaanval.

Gezondheidsdeskundigen adviseren vooral in landen waar het virus vaak voorkomt, om het fysieke contact met dieren zoveel als mogelijk te vermijden. Het voorkomen is volgens hen de beste remedie.

Bekijk hieronder een video waarin een man die besmet is met rabiës probeert water te drinken. Het slachtoffer is intussen ook al overleden.