fbpx

VACO presenteert ‘It happened at Mariënburg, Suriname’

VACO Publishers presenteert ‘It happened at Mariënburg, Suriname’, de Engelse vertaling van de historische roman Herinneringen aan Mariënburg van Surinames meest bekende schrijfster Cynthia Mc Leod.

Deze bijzondere uitgave kwam tot stand door een unieke samenwerking tussen de auteur, VACO Publishers, de regering van India en de ambassades van Suriname en Nederland in India.

Plantage Mariënburg, Suriname, in het jaar 1902. De Hindoestaanse en Javaanse immigranten, die onder vreselijke omstandigheden leven en werken op de suikerplantage, komen in opstand en doden de regisseur op een gruwelijke manier.

Natuurlijk wordt dit niet geaccepteerd door de machthebbers en wordt een groep soldaten naar Mariënburg gezonden. Er is een confrontatie. De soldaten openen het vuur op een menigte en mensen gaan dood. De doden krijgen geen behoorlijke begrafenis maar worden in een massagraf gedumpt op een locatie die de nabestaanden niet kennen.

OOK INTERESSANT
Jongeren Nickerie grijpen aanbod AWJ aan om computervaardigheden te leren

Vanaf dat moment beginnen er bij Mariënburg mysterieuze dingen te gebeuren. De arbeiders zijn ervan overtuigd dat ze worden veroorzaakt door het massagraf.

Sita is de illegale dochter van een Hindostaanse immigrant en de omgekomen directeur van Mariënburg. Als kind ervaart ze de rebellie op de plantage van dichtbij. Als volwassene keert ze met haar man terug naar Mariënburg, waar ze leert dat de plantage een score met haar te vereffenen heeft.(GFC)