fbpx

Vaccin waarvan is aangetoond dat het de levensduur van patiënten met agressieve hersenkanker verlengt

GFC NIEUWSREDACTIE- ‘s Werelds eerste vaccin voor de behandeling van dodelijke kankerachtige hersentumoren kan patiënten mogelijk jaren extra leven geven, heeft een wereldwijde klinische studie geconcludeerd.

Een senior NHS-arts die een van de hoofdonderzoekers van de studie was, zei dat het bewijs aantoonde dat DCVax had geresulteerd in een “verbazingwekkende” verbeterde overleving voor patiënten.

De doorbraak zou ten goede kunnen komen aan de 2.500 mensen per jaar in het Verenigd Koninkrijk die worden gediagnosticeerd met glioblastoom , de meest voorkomende vorm van hersenkanker en ook een van de meest agressieve. Mensen met de ziekte leven gemiddeld slechts 12-18 maanden na de diagnose, sommigen voor nog minder.

Eén patiënt in de 331-persoons multicenter wereldwijde studie leefde meer dan acht jaar na ontvangst van DCVax. In Groot-Brittannië leeft de 53-jarige Nigel French zeven jaar na zijn komst nog steeds.

BEKIJK OOK
CEO heeft biologische leeftijd met minstens 5 jaar verminderd door medisch programma van ruim $ 2 miljoen

Het vaccin “bleek het leven te verlengen en interessant genoeg bij patiënten die traditioneel als slechtere prognose werden beschouwd”, zoals oudere mensen en mensen voor wie een operatie geen optie was, voegde hij eraan toe.

Indien goedgekeurd door medische toezichthouders, zou DCVax de eerste nieuwe behandeling in 17 jaar zijn voor nieuw gediagnosticeerde glioblastoompatiënten en de eerste in 27 jaar voor mensen bij wie het was teruggekeerd.

Onderzoekers van de studie ontdekten dat nieuw gediagnosticeerde patiënten die het vaccin hadden gemiddeld 19,3 maanden overleefden, vergeleken met 16,5 maanden voor degenen die een placebo kregen.