fbpx

‘Uw moeder overleden? Dat heeft u verkeerd begrepen!’

Op 12 november hoorde de familie van een 80-jarige vrouw uit Uri, een dorpje in Sardinië, dat hun moeder en grootmoeder was overleden. De familie maakte alles gereed voor de uitvaart, maar kwam vlak voor de begrafenis tot een schokkende ontdekking.

Toen een dochter naar het Santissima Annunziata-ziekenhuis in de Sardijnse stad Sassari ging om haar moeder klaar te maken voor de teraardebestelling, bleek de vrouw nog in leven, vertelt Archy Worldys. 

Zij was bewusteloos gevonden in de badkamer van haar woning. De artsen constateerden na opname dat zij hersendood was en vroegen toestemming aan de kinderen voor donatie van haar organen.

OOK INTERESSANT
Start fysieke registratie koopkrachtversterking in Commewijne, Coronie en Nickerie

Na het tekenen van de vrijwaring voor orgaandonatie begonnen de trieste voorbereidingen: de aanschaf van de grafkist, de afspraken met het uitvaartcentrum en een priester, de rouwbrieven naar verwanten en vrienden.

Tot het bezoek van de dochter aan het ziekenhuis: haar moeder lag niet dood in het mortuarium, maar levend op een kamer.

Het ziekenhuis zei in een verklaring dat kennelijk sprake was van een communicatiestoornis, dat nooit om orgaandonatie was gevraagd en dat niemand had gezegd dat de vrouw was overleden: dat had de familie waarschijnlijk verkeerd begrepen, zegt het ziekenhuis.