In Suriname wordt bij het dagelijkse weerbericht vaak melding gemaakt van temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid, maar de zonnekracht blijft vaak onbesproken.
Terwijl in veel andere landen de stralingskracht van de zon, ook wel UV-index genoemd, een vast onderdeel is van de weersvoorspelling, lijkt dit aspect in Suriname nauwelijks aandacht te krijgen.
Veel mensen weten zelfs niet wat het begrip zonnekracht precies inhoudt of waarom het relevant zou zijn.
De zonnekracht geeft aan hoe sterk de ultraviolette straling op een bepaald moment is. In landen als Australië, Nederland en Spanje wordt deze waarde dagelijks vermeld, omdat het directe gevolgen heeft voor de gezondheid.
Bij een hoge UV-index is de kans op verbranding en huidbeschadiging groot, vooral voor kinderen en mensen met een lichte huid.
Zelfs bij bewolkt weer kan de UV-straling aanzienlijk zijn. Door deze informatie te delen kunnen inwoners zich beter beschermen met zonnebrandcrème, hoeden of geschikte kleding.
In Suriname waar de zon het hele jaar door fel is zou het juist van meerwaarde kunnen zijn om de zonnekracht structureel te vermelden.
Niet alleen ter bescherming van de huid, maar ook om mensen bewuster te maken van het belang van zonbescherming en mogelijke risico’s zoals huidveroudering of huidkanker.
Volgens dermatologen is het meten en communiceren van de UV-straling geen overbodige luxe, maar een simpele stap richting meer gezondheidsbewustzijn.
De vraag blijft of de Surinaamse samenleving hier open voor staat en of men de noodzaak inziet. Maar een eerste stap zou zijn om zonnekracht op te nemen in het weerbericht. Bewustwording begint bij informatie.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.