fbpx
UTSN-project ‘Women in Charge’

GFC NIEUWS- ‘Women in Charge’ is de titel van het UTSN Twinningproject dat door WeCareSuriname (initiatiefnemer), Stichting Art Laboratorium Suriname en Stichting Formaat uit Rotterdam is ontwikkeld.

Doel van het project is de overdracht van de methodiek ‘Theater van de Onderdrukten (TVO)’ en toepassing van deze methodiek in een Forumtheaterproductie voor de doelgroep ‘vrouwen in een achtergestelde leefsituatie’.

TVO is een methode die mensen en organisaties helpt om persoonlijke en maatschappelijke doelen te ontwikkelen en te bereiken.

De grondlegger van deze methode is Augusto Boal die onder druk van de dictatuur in Brazilië vluchtte naar Argentinië en vervolgens naar Europa. In Argentinië schreef hij in 1975 zijn eerste boek “Teatro del oprimido. De methodiek is inmiddels bekend in tientallen landen en erkend door de VN.

TVO is eveneens een instrument om Forumtheater te maken: acteurs beelden een herkenbaar probleem uit waarbij het publiek (de doelgroep) actief betrokken wordt en oplossingen kan aandragen voor de afloop van de gespeelde scenes.

Het doel van Forumtheater is het versterken van de doelgroep (‘empowerment’) en een voor hen sociale verbetering op gang te brengen. Scènes worden meestal ontwikkeld in open workshops uit onderwerpen en ervaringen van deelnemers of doelgroepen.

Het publiek is ‘doeschouwer’ en kan de loop van een scene veranderen. Deze interventies gaan over de antwoorden op bij voorbeeld: wat zou ik doen in de gepresenteerde situatie? Hoe kunnen we de scènes beter veranderen door onze ideeën en daden?

In het kader van ‘Women in Charge’ zullen degenen die aan de train the trainers hebben deelgenomen een Forumtheater-productie maken dat in 4 districten zal worden uitgevoerd voor de doelgroep ‘vrouwen in een achtergestelde/complexe leefsituatie’.

Er is nadrukkelijk gekozen voor de districten waar vrouwen die te maken hebben met onderdrukking minder goed bereikt worden.

Na de districten zal de productie in Paramaribo opgevoerd worden voor een (overwegend) mannelijk publiek.

De try-out vindt plaats op 21 februari in Tori Oso. De eerste voorstelling in het district vindt plaats op 29 februari en 1 maart in Nickerie bij Stg. Moederhart.

Meer nieuws

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.