fbpx

USV ook tegen wijziging Wet op de Staatsschuld

GFC NIEUWS- De Unie van Surinamse Vrouwen (USV) is evenals andere organisaties zoals het bedrijfsleven, politici, financiële topdeskundigen en de vakbeweging geen voorstander van wijziging van de wet op de Staatsschuld.

USV vraagt er aandacht voor dat Steven Debipersad van de Vereniging van economisten zegt dat “de Wet en elk element van de Wet op de Staatsschuld hiermee wordt uitgeschakeld.

Behalve dat het leningenplafond verdwijnt, “ verdampt” ook elke vorm van toetsing op nieuwe leningen, maar ook de achteraf-regeling die bepaalt of er wel of geen sprake is van een schuld”.

“In totaal is een bedrag van 21 miljard al geleend. Volgens DNA-lid Nurmohamed zijn er reeds 147 leningen. “Wat is er met dat geld van de leningen gebeurd? Waar blijft de productie om inkomsten te genereren,” vraagt USV zich af.

“De initiatiefwet welke door de NDP-fractieleider Amzad Abdoel is ingediend om de strafbepaling op overschrijding van het schuldenplafond uit voornoemde wet te schrappen, is een misdaad tegen het volk van Suriname.

“De minister van Financiën kreeg reeds in 2017 een ‘licence te kill’. Nu krijgt hij een vrijbrief om de financiële catastrofe welke reeds was ingezet te continueren. Ditmaal gaat de NDP-fractieleider stappen verder. De minister hoeft aan niemand verantwoordelijkheid af te leggen, ook niet aan het controlerend orgaan DNA.”

BEKIJK OOK
Santokhi lanceert Prani Yu Dyari-project

USV wijst erop dat in het IMF-rapport, dat dateert van december 2018, staat dat slechts met toestemming van het parlement elke volgende lening die boven 60 procent van het BBP uitkomt, gesloten mag worden. Hiermee geeft de regering en coalitie het signaal aan het IMF dat zij lak hebben aan hun adviezen en bezorgdheden die in de jaarlijkse art IV-rapportage staan.

Volksvertegenwoordigers die door het volk gekozen zijn om het volksbelang te dienen en het belang van het volk te bewaken, zullen met de aanname van deze wet hoogverraad plegen naar het volk toe. Onze democratische rechtstaat die een scheiding der machten behelst, wordt hiermede ernstig aangetast.

De USV doet een oproep aan onze volksvertegenwoordigers om de Wet op wijziging van de Staatsschuld af te wijzen en het volk en de komende generaties te behoeden van een exorbitante schuldenlast en een daarmee gepaard gaande extreme armoede.

De USV doet een dringende oproep aan de minister van Financiën om geen Russische Roulette te spelen met onze Staatsfinanciën en zich te onderwerpen aan wet en recht zoals dit voor alle burgers geldt in het land.