fbpx

USA wil geen waarschuwing op ongezonde voeding

Amerika wil geen duidelijke waarschuwing op junkfood. De VS wil een verbod op de plannen van Canada en Mexico om, in navolging van Chili, pictogrammen te zetten op ongezonde voeding.

Chili introduceerde In 2016 zijn nieuwe voedseletiketteringssysteem als reactie op de obesitascrisis in het land.

Vijfentwintig procent van de volwassenen in Chili is te zwaar. Daarom werden de verpakkingen van voedsel met veel suiker, calorieën, verzadigd vet en zout voorzien van zwarte ‘stoptekens’ met de woorden ‘Alto en’ of ‘high in’.

Canada, waar obesitas toeneemt, wilde dit systeem overnemen. Ook in Mexico werd erkend dat veel mensen etiketten niet goed kunnen lezen, en wilde men het voorbeeld van Chili volgen.

Amerika wil belangrijke wijzigingen in de North American Free Trade Agreement (NAFTA), het 24 jaar oude handelsverdrag met Canada en Mexico.

De VS wil, met de NAFTA in de hand, geen gezondheidswaarschuwingen. Dat zou duur en lastig zijn voor Amerikaanse producenten, maar de waarschuwingen zouden vooral gebruikt kunnen worden “om in feite een protectionistische omgeving te creëren”.

De Amerikaanse associatie van producenten (GMA) wil liever het systeem dat nu reeds wordt toegepast in de VS.

Voedingsbeleidonderzoeker Barry Popkin van de Universiteit van North Carolina zegt dat hij denkt dat er een andere reden is waarom voedselbedrijven tegenstribbelen: de waarschuwingslabels zijn slechte marketing. 

“De industrie vindt het niet leuk wanneer hun voedsel ongezond wordt genoemd,” zegt Popkin.

“Het verbaast me niet dat de levensmiddelenbedrijven die producten met veel suiker en natrium produceren, geen etiket willen dat consumenten waarschuwt dat er veel suiker en natrium in zit.

Ze hebben het recht om te lobbyen. Maar laten we de belangen van de industrie niet verwarren met de belangen van consumenten en de volksgezondheid.”