fbpx

USA wil Chinese zakenvrouw berechten omdat zij zaken deed met Iran

China eist de onmiddellijke vrijlating van Meng Wanzhou, de financieel directeur van het telecombedrijf Huawei die zaterdag in Canada werd gearresteerd en mogelijk zal worden uitgeleverd aan de VS. Volgens de Amerikanen was zij betrokken bij de smokkel van Amerikaanse telefoontoestellen naar Iran, en dat valt onder het embargo dat Amerika aan Iran oplegde.

Caixin Global, onderdeel van China’s meest invloedrijke financiële mediagroep Caixin Media, schrijft dat China de onmiddellijke vrijlating van Meng eist en dat Canada anders voor de gevolgen zal moeten instaan.

Viceminister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng sommeerde de Canadese ambassadeur in China John McCallum naar Peking en diende een “krachtig protest” in tegen de arrestatie van Meng Wanzhou in Vancouver, zegt een verklaring van het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken.

BEKIJK OOK  Tjong-Ahin: klimaatbeleid geen zaak van de regering alleen

Tijdens een hoorzitting vertelde de Crown Counsel aan een rechtbank in Vancouver dat de VS om Meng’s uitlevering vraagt voor overtredingen in verband met schendingen van een bedrijf genaamd Skycom. Naar verluidt gebruikte Huawei Skycom, een onofficiële dochteronderneming, om zaken te doen in Iran en tegelijkertijd Amerikaanse sancties te schenden die op dat moment golden.

Foto’s: Huawei