fbpx

USA haalt streep door Turkse aankoop gevechtsvliegtuig

Redactie GFC Nieuws — De VS voert de Turkse bestelling van 100 F-35 gevechtsvliegtuigen niet meer uit. De maatregel is omdat Ankara de aankoop van het Russische S-400 luchtafweersysteem doorzet.

Het Pentagon stopt de levering van alle uitrusting die te maken heeft met het vliegtuig, totdat de Turken besluiten het Russische systeem niet meer af te nemen.

Amerikaanse senatoren wilden dat Turkije de F-35’s niet mochten gebruiken in combinatie met het S-400 systeem. Zij zouden bang zijn dat het Russische luchtverdedigingssysteem zou kunnen leren hoe het de jet kan volgen en opsporen.

Mevlut Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat de aankoop van de S-400 gewoon doorgaat. De eerste delen arriveren in juli in Turkije. Ankara peinst er niet over het duurdere Amerikaanse Patriotsysteem te kopen.

OOK INTERESSANT
Braziliaan Costa Silva door politie gezocht voor deelneming aan criminele organisatie

Turkije was een vitale partner in het F-35-programma, dat werd geplaagd door kostenoverschrijdingen, vertragingen en prestatieproblemen, terwijl het tot nu toe het duurste project van het Amerikaanse leger was.

De Turken maakten delen van romp-, landingsgestel- en cockpitdisplays voor de jets en investeerden zo’n 1,25 miljard dollar in het biljoenenproject.

Ondanks het wegvallen van de rol van Turkije bij de productie zeggen Amerikaanse functionarissen dat Washington kan doorgaan zonder de Turkse componenten, hoewel dit de kosten van het project verder zal opdrijven.