USA gaat vrijheid van meningsuiting op Cuba bevorderen

De Amerikaanse overheid heeft al een jaar lang slaande ruzie met grote delen van de pers en journalisten worden gearresteerd omdat zij protesten tegen de overheid verslaan.

Scheldpartijen op Twitter tegen de media, reporters die voor straf niet worden uitgenodigd op persconferenties of daar zelfs worden uitgegooid – het is in de VS de orde van de dag. Maar Washington heeft nu de persvrijheid op Cuba tot nieuw speerpunt gemaakt.

“There will be absolutely no mention of United States government involvement,” according to a 2010 memo from Mobile Accord, one of the project’s contractors.”

De VS probeerde met een online platform, betaald uit fondsen voor ontwikkelingshulp, een opstand op Cuba te orkestreren

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde de oprichting aan van een speciale task force die moet werken aan de vrije toegang tot het internet op Cuba. 

De Cubaanse krant Granma schrijft dat de task force in werkelijkheid gericht is op “het ondermijnen van Cuba’s interne orde”. 

De krant vindt dat kreten als “het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting” en “uitbreiden van de toegang tot het internet op Cuba” een voorwendsel zijn voor regelingen om het land met gebruik van nieuwe technologieën te destabiliseren.

Overige berichten