fbpx

US Dollar betalingen tussen banken nu efficiënter

GFC NIEUWS- In het kader van het stimuleren van het elektronisch betaalverkeer, heeft de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) in haar jaarprogramma opgenomen, om samen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en Banking Network Suriname (BNETS), te werken aan het aanbieden van meerdere elektronische betaaloplossingen.

Elektronische betaaloplossingen zijn snel, transparant, veilig en goedkoper dan contante betalingen.

Met het oog op de National Risk Assessment van 2020, is het van belang dat wij transparant bankieren, waarbij het gebruik van elektronische betaaloplossingen verder wordt gestimuleerd.

Sinds de introductie van het Suriname National Electronic Payments System (SNEPS) in 2015, is het alleen mogelijk om girale betalingen in Surinaamse Dollars uit te voeren in het systeem.

De CBvS heeft in samenwerking met de SBV, het mogelijk gemaakt om de US Dollar betalingen tussen banken, sinds 28 augustus 2019, ook via SNEPS uit te voeren.

De US Dollar is naast de Surinaamse Dollar (SRD) het meest gebruikte vreemde valuta betaalmiddel. Met het invoeren van de elektronische US-dollar betalingen via SNEPS, is het streven ook om de druk op de vraag naar US-dollar contanten te verlagen.

BEKIJK OOK
SWM: drinkwaterkwaliteit gegarandeerd, geen reden tot bezorgdheid na toename braken en diarree

Om de verwerking van deze elektronische betalingen te bespoedigen, is door de CBvS verplicht gesteld, dat alle banken overstappen op een ‘straight through processing’ systeem, wat betekent dat het banksysteem direct gekoppeld wordt aan SNEPS.

Het direct koppelen zorgt ervoor dat de betalingen die uitgevoerd zijn in SNEPS, meteen zichtbaar zijn op de rekening van de klant. Met het toevoegen van de US Dollar betalingen via SNEPS wordt er een positieve impuls gegeven aan het betalingsverkeer in Suriname.

De CBvS heeft in 2015 SNEPS geïntroduceerd. SNEPS is een elektronisch betaalsysteem tussen banken, dat minder risico’s, meer snelheid en meer zekerheid biedt, bij het uitvoeren van transacties tussen banken onderling.

De afhandeling en verwerking van transacties tussen klanten van de verschillende banken, kunnen door middel van SNEPS, binnen 24 uur op werkdagen plaatsvinden.

Het systeem zorgt er ook voor dat het betalingsverkeer transparant is, wat bijdraagt aan het vertrouwen van particulieren en bedrijven in het gebruik van giraal bankieren.