fbpx

Urine van astronauten kan meehelpen om maanbasis te bouwen

GFC NIEUWS- Het lijkt er op dat plas van astronauten zou kunnen meehelpen om de maanbasis vorm te geven.

Een internationaal team van wetenschappers heeft in een nieuwe studie ontdekt dat een bepaalde stof die urine herbergt – ureum – bijzonder goed als weekmaker zou kunnen dienen.

Volgens de onderzoekers zou ureum bijvoorbeeld in beton kunnen worden verwerkt om het mengsel te verzachten en kneedbaar te maken voordat het droogt.

Hoe het ureum precies uit de urine gewonnen zou moeten worden, weten de onderzoekers op dit moment nog niet, mede omdat misschien ook andere stoffen waar urine uit bestaat voor het beton gebruikt zou kunnen worden.

“Ook het water dat in urine zit zou mogelijk in het mengsel kunnen worden verwerkt,” oppert de Noorse onderzoeker Anna-Lena Kjøniksen.

BEKIJK OOK
Kinderfotografie workshop en expositie in vijf districten

De wetenschappers benadrukken dat er meer testen uitgevoerd moeten worden voordat er met zekerheid gesteld kan worden dat het beste bouwmateriaal voor de maanbasis gevonden is.

Vervolgens zou dit in grote hoeveelheden met behulp van 3D-printers gefabriceerd kunnen worden.

Hoewel het nog wel even zal duren voordat de eerste module behorend tot de maanbasis op de maan zal verrijzen, werkt NASA op dit moment hard aan de Lunar Gateway: een ruimtestation rond de maan dat permanent bezet zal zijn door astronauten.

Vanuit het ruimtestation zal intensief onderzoek worden gedaan naar onze natuurlijke satelliet.

Bovendien zal het station gaan fungeren als een tussenstation naar andere plekken in het zonnestelsel en als springplank dienen voor toekomstige missies naar Mars.