Universiteit waarschuwt: ‘Spreek Engels, om onbedoelde consequenties te voorkomen’

Redactie GFC Nieuws — Een hoogleraar van de Duke University School of Medicine in de Amerikaanse stad Durham (North Carolina) nam ontslag vanwege de rel die ontstond toen zij van Chinese studenten eiste dat zij geen Chinees spraken op de campus.

Twee faculteitsmedewerkers klaagden bij universiteitsbestuurder dr. Megan Neely over Chinese studenten die luidop Chinees met elkaar spraken.

Neely waarschuwde de boosdoeners om op te passen voor “onbedoelde consequenties” wanneer zij Chinees spraken in het universiteitsgebouw, en droeg hen op “100 procent van de tijd” Engels te spreken.

De faculteitsleden, legde Neely uit, hadden de namen van de studenten genoteerd, zodat ze zich deze konden herinneren als de studenten ooit een sollicitatiegesprek voor een stage zouden hebben of zouden willen samenwerken aan een masterproject. Zij zouden dan vermoedelijk worden afgewezen.

Een groot aantal studenten nam hier aanstoot aan en vroegen een onderzoek naar het incident. Zaterdagavond vroeg de school haar terug te treden en werden excuses aangeboden aan de betrokken studenten.

Het akkefietje zou Duke financieel fors kunnen schaden. 60 procent van Duke’s 1.500 internationale studenten is Chinees en de universiteit opende in het najaar een campus in Kunshan (China).

De hashtag ‘Duke University verbiedt Chinees spreken’ werd bijna zeven miljoen keer gelezen op het Chinese sociale netwerk Weibo en studenten riepen elkaar op een andere onderwijsinstelling te kiezen.

Met collegegelden van 32.000 dollar per semester zou het verlies van deze studenten een forse aderlating voor Duke betekenen.

Foto: Duke Univ

Overige berichten