fbpx

Unicef luidt noodklok: mazelen bedreigt allerkleinsten, levensgevaarlijke kinderziekte breidt zich opeens sterk uit 

Redactie GFC Nieuws — Mazelen steekt in veel landen opnieuw de kop op. Maar liefst 98 landen, zowel rijke als minder ontwikkelde, melden een ongekende piek. Unicef wijt  de snelle verspreiding van de ziekte aan “vooroordelen tegen vaccinatie”.

Unicef sloeg vrijdag alarm en waarschuwde dat het aantal gevallen van mazelen wereldwijd enorm hoog oploopt. Tien landen zijn goed voor meer dan 74 procent van de totale toename. Opvallend is ook de aanwezigheid in landen waar de ziekte leek te zijn uitgeroeid.

De VN-organisatie zegt dat wereldwijd 98 landen in 2018 meer gevallen van deze potentieel dodelijke ziekte rapporteerden in vergelijking met 2017.

Koplopers zijn de Oekraïne, Filipijnen en Brazilië. Henrietta Fore van Unicef spreekt van “een wake-up call: we hebben een veilig, effectief en goedkoop vaccin tegen een zeer besmettelijke ziekte,” zegt zij.

BEKIJK OOK
Studiegroep presenteert tussentijdsverslag wijziging Kiesstelsel

Mazelen zijn besmettelijker dan ebola, tuberculose of griep. Het virus kan door iemand worden opgelopen tot twee uur nadat een besmette persoon een ruimte heeft verlaten.

Het verspreidt zich door de lucht en infecteert de luchtwegen, en kan dodelijk zijn voor ondervoede kinderen of baby’s die te jong zijn om te worden gevaccineerd.

Er is geen specifieke behandeling voor kinderen die geïnfecteerd zijn met mazelen, zegt Unicef, “dus vaccinatie is een levensreddende tool voor kinderen.”