Suriname heeft deze week een belangrijke stap gezet in de bescherming van kinderrechten.
De Nationale Assemblée (DNA) heeft unaniem de wet houdende regels inzake de instelling van een Kinderombudspersoon aangenomen. Deze wet is een mijlpaal in de inzet voor de rechten en bescherming van kinderen in Suriname.
UMA Legal Aid & Marketing (UMA) verwelkomt deze beslissing, maar benadrukt dat de effectiviteit van het instituut afhangt van de daadwerkelijke onafhankelijkheid van het functioneren van de Kinderombudspersoon.
De wet bepaalt dat het Kinderombudspersoon een onafhankelijke en onpartijdige taak heeft, namelijk het behartigen van de belangen van het kind.
Het Kinderombudspersoon is belast met het bevorderen van de rechten van het kind en het toezicht houden op de naleving van de verplichtingen die voortvloeien uit het Internationale Kinderrechtenverdrag en nationale wet- en regelgeving die betrekking heeft op de rechten van kinderen.
De wet benoemt het Kinderombudspersoon voor een termijn van zes jaar, met de mogelijkheid van een herbenoeming voor een tweede termijn.
Echter, UMA wijst op een belangrijk punt van zorg: de benoeming en het ontslag van de Kinderombudspersoon ligt in handen van de President.
Deze bepaling maakt de functie gevoelig voor politieke inmenging, wat de onafhankelijkheid van de rol zou kunnen ondermijnen.
Het Kinderombudspersoon moet kunnen functioneren zonder enige externe druk en volledig gericht zijn op de bescherming van kinderrechten, zonder enige politieke invloeden die de objectiviteit zouden kunnen aantasten.
De wet stipuleert verder dat het Kinderombudspersoon moet zorgen voor de bevordering van respect voor en naleving van de rechten van kinderen, het geven van voorlichting over kinderrechten, het adviseren van de regering over kinderrechten en het monitoren van de naleving van het Kinderrechtenverdrag.
Ook moet het Kinderombudspersoon samenwerking aangaan met organisaties die zich inzetten voor de rechten van kinderen. Deze brede en belangrijke taak vereist een onafhankelijke positie om effectief te kunnen opereren.
De benoeming van een Kinderombudspersoon is een positieve stap, maar UMA blijft pleiten voor garanties dat de functie volledig onafhankelijk kan functioneren. Het moet mogelijk zijn om zonder inmenging de belangen van kinderen te behartigen, zodat dit instituut daadwerkelijk kan bijdragen aan de bescherming van kinderen in Suriname.
UMA benadrukt ook het belang van samenwerking met andere maatschappelijke organisaties, de overheid en internationale partners om te zorgen voor een brede bewustwording van kinderrechten en een solide uitvoering van de wet.
“Wij moedigen de regering en de Nationale Assemblée aan om de nodige waarborgen in te bouwen zodat de Kinderombudspersoon op een eerlijke, onafhankelijke en effectieve manier kan bijdragen aan de bescherming van de rechten van kinderen in Suriname”, aldus UMA.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com