fbpx

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen gelinkt aan hart-en vaatziekten, darmkanker en de dood

GFC NIEUWSREDACTIE- Twee grote onderzoeken die vorige week door The BMJ zijn gepubliceerd, heeft verbanden gevonden tussen een hoge consumptie van ultrabewerkt voedsel en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, darmkanker (colorectale) kanker en de dood.

De resultaten leveren meer bewijs ten gunste van beleid dat ultrabewerkt voedsel beperkt en in plaats daarvan pleit voor het eten van onbewerkt of minimaal verwerkt voedsel om de wereldwijde volksgezondheid te verbeteren.

Ze onderstrepen ook de mogelijkheid om voedingsrichtlijnen wereldwijd te herformuleren, door meer aandacht te besteden aan de mate van verwerking van voedingsmiddelen, samen met aanbevelingen op basis van voedingsstoffen.

BEKIJK OOK
Inmiddels overleden arts die voor gewetenloze oplichter werd uitgemaakt blijkt toch gelijk te hebben

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen omvatten verpakte gebakken goederen en snacks, koolzuurhoudende dranken, suikerhoudende granen en kant-en-klare of warmteproducten. Ze bevatten vaak hoge niveaus van toegevoegde suiker, vet en / of zout, maar missen vitamines en vezels.

Hoewel eerdere studies ultraverwerkte voedingsmiddelen hebben gekoppeld aan hogere risico’s op obesitas, cholesterol, hoge bloeddruk en sommige kankers, hebben maar weinig studies de associatie tussen ultra-bewerkte voedselinname en colorectale kankerrisico beoordeeld.