UK liet nazaten slaven betalen voor ‘vrijkopen’ van hun voorouders

Een tweet van de Britse Treasury zorgde voor verbijstering en opschudding: afstammelingen van tot slaaf gemaakten zouden tot zeer recent hebben meebetaald aan het compenseren van slavenhouders.

Een Brits gemeenteraadslid eist in een petitie dat de overheid het geld teruggeeft.

Refund Our Taxes Paid To Compensate Enslavers!

De Treasury schreef in een infographic dat Groot-Brittannië bij de afschaffing van de slavernij in 1833 20 miljoen pond, 40 procent van de nationale begroting, gebruikte om slavenhouders te vergoeden voor het verlies van hun slaven.

Dankzij deze uitbetaling zijn nazaten van slavendrijvers nu miljonair en leven zij nog steeds in de meest prestigieuze panden en buurten.

Het bedrag, dat nu omgerekend 308.000.000.000 pond zou zijn, werd geleend. Het was voor die tijd zoveel geld dat het 182 jaren duurde om de lening af te lossen.

Iedereen die tot en met 2015 belasting heeft betaald in Groot-Brittannië, heeft de schuld helpen aflossen: “Dat betekent dat levende Britse burgers hebben meebetaald aan het afschaffen van de slavenhandel,” schreef de Treasury.

De ophef hierover was zo groot dat de Treasury het bericht al snel verwijderde van Twitter.

Alle Britten die slaven hielden in of buiten Engeland werden vergoed voor het verlies van hun arbeiders. De dwangarbeiders zelf kregen niets en moesten zelfs na de zg. afschaffing vier jaren onbetaald voor hun ‘meesters’ blijven werken vóór zij zichzelf als vrij mochten beschouwen.

Overige berichten