fbpx
Uitvoering ‘Stappenplan Grondenrechten’ gestart

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een managementteam, een secretariaat en drie commissies geïnstalleerd voor de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname’.

Het gaat om de volgende commissies: Commissie Wetsvoorstellen, Commissie Demarcatie en Commissie Bewustwording.

De installatie vond vrijdag plaats in het perscentrum van het Kabinet van de President. Minister Dikan zegt dat daarmee de eerste stap is gedaan om het stappenplan daadwerkelijk uit te voeren.

De bewindsman is opgelucht dat deze fase eindelijk is bereikt. Hoewel de installaties bijna twee maanden later dan gepland plaatsvinden, is de deadline niet veranderd. Er moet uiterlijk september 2019 een conceptwet worden geproduceerd als voorloper op de definitieve erkenning van de grondenrechten in de wetgeving. Voorafgaand aan de installatie heeft hij de aanwezigen een korte presentatie gegeven van ontwikkelingen in dit proces de afgelopen twee jaren.

De hervatting van het slepende grondenrechtenvraagstuk werd in 2016 door president Desiré Bouterse opgepakt met het voeren van gesprekken met de vertegenwoordigers van de Inheemsen (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS) en vertegenwoordigers van de Tribale Volken.

In december 2016 stelde hij de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Inheemse Volken in Suriname’ in.

In maart 2017 stelde hij de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Tribale Volken in Suriname’. Deze Commissies hadden als doel: het doen van voorstellen ter oplossing van het grondenrechtenprobleem.

Uiteindelijk is door beide commissies een gezamenlijke verklaring en een stappenplan ontwikkeld. Die documenten zijn op 7 augustus 2017 aangeboden aan de president. Het Stappenplan is in januari dit jaar goedgekeurd door de Raad van Ministers.

Het stappenplan is vervolgens ook goedgekeurd door de president. Hij heeft daarna, op 29 juni 2018, schriftelijk de opdracht gegeven aan de minister van Regionale Ontwikkeling om daaraan uitvoering te geven.

Zowel het managementteam en het secretariaat als de commissies zijn bemenst door functionarissen van verschillende ministeries en onafhankelijke ter zake deskundigen.

Het managementteam wordt geleid door Wensley Misiedjan, directeur van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland (DOAS) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Hij werkt nauw samen met zijn collega Nielton Grootfaam van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen in Suriname (DDOIS), secretaris van het team.(GFC)

Meer nieuws

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…