fbpx
Uitvoering genderbeleid is een kwestie voor alle ministeries

Met de bekrachtiging van het CEDAW-verdrag in 1993 en andere internationale verbintenissen heeft Suriname (internationaal) het belang van gendergelijkheid tot uitdrukking gebracht. Hoewel het ministerie van Binnenlandse Zaken uiteindelijk verantwoordelijk is voor het beleid, is de uitvoering een kwestie van alle ministeries en relevante belanghebbenden, zoals onderstreept in het Ontwikkelingsplan 2017-2021.

Uit de evaluatie van onder andere het Genderwerkplan 2013 blijkt echter dat deze betrokkenheid in de praktijk nog tot een minimum wordt beperkt. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) is daarom blij dat diverse actoren zich vandaag de dag bereid hebben getoond samen te werken, teneinde gendergelijkheid in Suriname te helpen realiseren.

Eén van de mooie voorbeelden van deze samenwerking is de High Level Policy Dialogue, waar onder anderen het onder Biza ressorterend Bureau Gender Aangelegenheden (BGA), het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS), het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Caricom, UN Women en diverse andere belanghebbenden bij elkaar zijn gekomen om hierover te brainstormen.

Volgens minister Noersalim heeft de evaluatie van Beijing +20 uitgevoerd in 2014 en Suriname’s 4e, 5e en 6e gecombineerde CEDAW-landenrapport aangetoond dat er lacunes zijn in de genderstatistieken en dat Suriname daarom onvoldoende in staat is om de voortgang van haar nationale en internationale verbintenissen te meten.

In het kader van de monitoring van de SDG’s zal het Caricom Gender Equality Indicators (GEI) Model dan ook ondersteunend werken bij het aanpakken van belangrijke beleidskwesties die zijn geïdentificeerd in het Actieplatform van Beijing, het CEDAW en andere internationale verplichtingen. “Als we de benodigde gegevens niet kunnen verzamelen, kunnen we beleidsreacties op basis van gendergelijkheid niet ontwikkelen of meten op gebieden zoals armoede, gezondheid, onderwijs, geweld tegen vrouwen enzovoort”, stelt minister Noersalim.

Philomen Harrison, Director Regional Statistics van het Caricom Secretariaat zei dat de Caribische Gemeenschap klaar staat om met alle belanghebbenden samen te werken en de maatregelen die moeten worden uitgevoerd om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren op de agenda te plaatsen. Het vereist doorslaggevende maatregelen om niemand uit te sluiten, met name als het gaat om het produceren van statistieken.

Het secretariaat van het Permanente Comité van Caribische Statistici heeft belangrijke stappen ondernomen om de beschikbaarheid van de benodigde statistieken voor interventies op het gebied van gender mogelijk te maken, verzekerde Harrison.

Eén daarvan is de ontwikkeling van het Actieplan voor de Statistiek in het Caribisch gebied, gebaseerd op de 232 SDG-indicatoren voor de unieke SDG’s die moeten worden geproduceerd. Dit actieplan werd goedgekeurd door de 37e vergadering van CARICOM-regeringshoofden in 2016.(GFC)

Meer nieuws

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…