fbpx

Uitreiking Jit Narain Cultuurprijs 2018

Afgelopen vrijdag werd de eerste Jit Narain Lezing gehouden. De lezing werd uitgesproken door prof. dr. Michiel van Kempen, houder van de leerstoel Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam, in een volle en sfeerrijke Nieuwe kerk aan het Spui in Den Haag.

In zijn eerste Jit Narain Lezing ging van Kempen diep in op de positie van Hindostanen aan beide zijden van de oceaan in het krachtenveld India-Suriname-Nederland. Aan het eind bood hij laureaat Jit Narain een opmerkelijk cadeau aan: hij deed hem ‘vijf jaren Hindostaanse geschiedenis’ cadeau, omdat de immigratie volgens hem niet begonnen is met de Lalla Rookh op 5 juni 1873 maar al vijf jaar eerder, op 5 mei 1868 met het schip Crickett.

De Jit Narain Lezing is een jaarlijks terugkerende lezing over de Sarnámi cultuur in Nederland en Suriname. De lezing zal alternerend worden georganiseerd in Nederland (Den Haag) en in Suriname (Paramaribo).

De Jit Narain Lezing gaat over onderwerpen die de Sarnámi cultuur in de meest brede zin raken. Hierbij wordt de nadruk gelegd op taal, literatuur, cultuur, politieke emancipatie en geschiedenis van de Surinaamse Hindustanen in Nederland en Suriname. Het gaat dan niet alleen om de balans tot nu toe, maar vooral ook om de focus op toekomstige ontwikkelingen, gestoeld op de verdiensten uit het verleden en het heden.

Na de lezing door professor Van Kempen mocht de dichter Jit Narain uit handen van de Haagse burgemeester Pauline Krikke de eerste Sarnámi Cultuurprijs ontvangen. Deze prijs is ook naar hem vernoemd: de Jit Narain Cultuurprijs. De prijs omvat een bronzen beeldje van een Brits-Indische contractarbeiders, een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro.

BEKIJK OOK
Startsein elektrificatieproject te Patamacca en Kasaba Ondoo

De Jit Narain Cultuurprijs wordt uitgereikt voor iemand die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de taal Sarnámi of voor de Surinaams-Hindustaanse geschiedenis of cultuur.

Jit Narain was de grote voortrekker van de Sarnámi emancipatiebeweging in de tweede helft van de jaren ’70. Hij was de voorman van de beweging Kollektief Jumpa Rajguru, gaf het tijdschrift Sarnámi uit, hij schreef enkele leerboeken-Sárnami, maar bovenal: hij zette het Sarnámi als volwaardige literaire taal op de kaart met diepgravende poëzie, die is verzameld in inmiddels 11 bundels.

Bij gelegenheid van deze prijsuitreiking bracht uitgeverij In de Knipscheer de eerste bundel van Narain in tientallen jaren in Nederland uit: een herziene herdruk van de bundel Waar ben je daar/Báte huwán tu kahán.

De dichter zelf reikte de eerste exemplaren ervan uit aan burgemeester Pauline Krikke en aan de voorzitter van het curatorium van de prijs, Naushad Boedhoe. “We hebben een schitterende eerste editie van de Jit Narain Lezing gehad. De belangstelling was boven verwachting. Ook de uitreiking van de eerste Jit Narain Cultuurprijs door onze burgemeester was prachtig. Hiermee hebben we een initiatief op poten gezet waarvan het Curatorium hoopt dat dit een mooie traditie zal worden, zowel in Nederland als in Suriname. We verheugen ons reeds nu op de editie van 2019”, aldus voorzitter Boedhoe.