fbpx
Uitleg ABOP over video waar Brunswijk in de lucht schiet

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij(ABOP) zegt in en verklaring te snappen dat vele mensen de video van voorzitter Ronnie Brunswijk waar hij een pistool in de lucht afschiet (begrafenisritueel) op Moengo Tapoe niet begrijpen.

De video is op 11 mei door iemand te Moengo Tapoe opgenomen. “Wij laten het ter zijde als deze video te goeder trouw is opgenomen of niet. De leiding van de partij bij mondde van voorzitter Ronnie Brunswijk, wenst te verduidelijken dat de handeling geheel binnen de cultuur van de Marrons past. Het is onderdeel van een begrafenisritueel welke ‘sutugoni’ wordt genoemd”.

Sutugoni (saluutschoten) tijdens een openbare gebeurtenis bij de Marrons zijn schoten uit een vuurwapen, die bedoeld zijn als groet of eerbetoon. Het vindt plaats als onderdeel van de ceremonie bij begrafenissen, bij de aanvang van een Bookode en bij de inauguratie van de Granman.

Als een persoon in het dorp is overleden, wordt het lijk gewassen, aangekleed in een kist gelegd en openbaar geplaatst in een Keeosu (het lijkenhuis). Direct hierna vindt de eerst ‘sutugoni’ ter ere van de overledenen plaats.

Bij het voorval, waarbij het filmpje zonder uitleg op Facebook werd geplaatst, betreft het een overlijden van iemand in Paramaribo, die voor de begrafenis naar het dorp werd gebracht. Op die bewuste dag waren er geen voorzieningen getroffen, waardoor dit ritueel niet met een jachtgeweer plaats kon vinden.

Uit noodzaak heeft de kapitein van het dorp toen een beroep op aanwezigen, waaronder ook Brunswijk gedaan, om dit ritueel te voltooien.

Vanwege het onbegrip is het daarom ook uitermate belangrijk voor de partij om eeuwenoude gewoontes, cultuur, gebruiken en rituelen van in stamverband levende volkeren goed vast te leggen en indien nodig bij wet te erkennen.

De ABOP betreurt het dat kwaadwilligen bewust een verkeerde draai aan deze video geven. “De ABOP maakt een enorm groeiproces mee welke niet meer te stoppen is. Het is te verwachten dat men op deze manier tracht om de partij in een kwaaddaglicht te plaatsen. De partij gaat onverkort tot het einde door om regeerverantwoordelijkheid te verkrijgen en het getij van sociaaleconomische malaise te keren”.

Meer nieuws

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…