fbpx

Uitleg ABOP over video waar Brunswijk in de lucht schiet

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij(ABOP) zegt in en verklaring te snappen dat vele mensen de video van voorzitter Ronnie Brunswijk waar hij een pistool in de lucht afschiet (begrafenisritueel) op Moengo Tapoe niet begrijpen.

De video is op 11 mei door iemand te Moengo Tapoe opgenomen. “Wij laten het ter zijde als deze video te goeder trouw is opgenomen of niet. De leiding van de partij bij mondde van voorzitter Ronnie Brunswijk, wenst te verduidelijken dat de handeling geheel binnen de cultuur van de Marrons past. Het is onderdeel van een begrafenisritueel welke ‘sutugoni’ wordt genoemd”.

Sutugoni (saluutschoten) tijdens een openbare gebeurtenis bij de Marrons zijn schoten uit een vuurwapen, die bedoeld zijn als groet of eerbetoon. Het vindt plaats als onderdeel van de ceremonie bij begrafenissen, bij de aanvang van een Bookode en bij de inauguratie van de Granman.

Als een persoon in het dorp is overleden, wordt het lijk gewassen, aangekleed in een kist gelegd en openbaar geplaatst in een Keeosu (het lijkenhuis). Direct hierna vindt de eerst ‘sutugoni’ ter ere van de overledenen plaats.

BEKIJK OOK
Wegomlegging donderdag omgeving Onafhankelijkheidsplein vanwege Jaarrede president

Bij het voorval, waarbij het filmpje zonder uitleg op Facebook werd geplaatst, betreft het een overlijden van iemand in Paramaribo, die voor de begrafenis naar het dorp werd gebracht. Op die bewuste dag waren er geen voorzieningen getroffen, waardoor dit ritueel niet met een jachtgeweer plaats kon vinden.

Uit noodzaak heeft de kapitein van het dorp toen een beroep op aanwezigen, waaronder ook Brunswijk gedaan, om dit ritueel te voltooien.

Vanwege het onbegrip is het daarom ook uitermate belangrijk voor de partij om eeuwenoude gewoontes, cultuur, gebruiken en rituelen van in stamverband levende volkeren goed vast te leggen en indien nodig bij wet te erkennen.

De ABOP betreurt het dat kwaadwilligen bewust een verkeerde draai aan deze video geven. “De ABOP maakt een enorm groeiproces mee welke niet meer te stoppen is. Het is te verwachten dat men op deze manier tracht om de partij in een kwaaddaglicht te plaatsen. De partij gaat onverkort tot het einde door om regeerverantwoordelijkheid te verkrijgen en het getij van sociaaleconomische malaise te keren”.