fbpx

Uitgelekt rapport toont succes Pfizer-vaccin tegen Covid-19 aan in grootste ‘real-world’ test

GFC NIEUWSREDACTIE- Een uitgelekt wetenschappelijk rapport dat gezamenlijk is opgesteld door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en Pfizer laat zien dat het Covid-19-vaccin van het bedrijf negen van de tien infecties stopt en dat Israël de groepsimmuniteit tegen eind maart zou kunnen benaderen.

De studie, gebaseerd op de medische dossiers van honderdduizenden Israëli’s, stelt vast dat het vaccin de overdracht van het coronavirus sterk kan beperken.

“Een hoge opname van vaccins kan de pandemie op betekenisvolle wijze een halt toeroepen en biedt hoop op een eventuele beheersing van de pandemie naarmate vaccinatieprogramma’s in de rest van de wereld toenemen”, aldus de auteurs.

Het landelijke onderzoek werd op 18 februari geciteerd door de Israëlische nieuwswebsite Ynet. Hierop werd een kopie van het onderzoeksrapport verkregen door MIT Technology Review.

De bevindingen zijn belangrijk, omdat Israël de wereld leidt bij het vaccineren van zijn bevolking, waardoor het land een ‘real-world’ laboratorium wordt om te begrijpen of vaccins de pandemie kunnen beëindigen.

Tot dusver heeft Israël 32% van zijn bevolking volledig gevaccineerd, allemaal met het Pfizer-vaccin, en heeft nu ‘s werelds hoogste vaccinatiegraad per hoofd van de bevolking tegen Covid-19.

Het rapport bevestigt dat het vaccin in staat is om Covid-19-ziekteverschijnselen en sterfgevallen met meer dan 93% te verminderen, en levert ook het eerste grootschalige bewijs dat het vaccin de meeste infecties kan voorkomen, ook die welke geen symptomen veroorzaken.

BEKIJK OOK
Shafier B. niet de veroorzaker van dodelijke aanrijding met worstman

Dat zou Israël in staat kunnen stellen om het eerste land te worden dat zogenaamde groepsimmuniteit bereikt, of niveaus van bevolkingsweerstand die hoog genoeg is om de verspreiding van het virus te controleren zonder lockdowns.

Zolang het land mensen snel blijft vaccineren en er geen variant opduikt waarvoor het vaccin een lagere werkzaamheid heeft, “kan Israël de SARSCoV-2 immuniteitsdrempel tegen maart benaderen”, aldus de studie.

Israël begon in december een campagne om alle 6,4 miljoen burgers ouder dan 16 jaar te immuniseren en premier Benjamin Netanyahu heeft beloofd dat als genoeg Israëli’s de prikjes krijgen, het land weer normaal zal kunnen worden.

“Het zal niet alleen de laatste lockdown zijn, maar we zijn ook klaar met Covid”, zei hij in een televisie-nieuwsinterview op 15 februari. “We zullen de eersten zijn die uit de coronapademie komen.”

Het ongepubliceerde rapport van 22 pagina’s werd voor het eerst verkregen door Nadav Eyal, een prominente Israëlische journalist, die de bevindingen op 18 februari beschreef en screenshots van de tekst op Twitter publiceerde.

Pfizer heeft de authenticiteit van het studiedocument niet bevestigd.