fbpx

Uitgehongerde apen nemen Thaise stad over

GFC NIEUWS- Een bizar gevolg van de corona-pandemie voor de inwoners van de Thaise stad Lopburi. Inwoners van de stad ten noordoosten van Bangkok kunnen niet meer naar buiten omdat er groepen agressieve apen door de stad trekken. De dieren hebben honger omdat er geen toeristen meer naar de stad komen.
De historische stad Lopburi profiteerde tot het uitbreken van het coronavirus van de duizenden makaken in de stad. De dieren trokken de afgelopen jaren vanuit het nabijgelegen regenwoud naar de stad en werden daar een toeristische trekpleister.
Veel toeristen voerden de ‘wilde’ dieren en namen selfies met ze. Maar omdat het aantal toeristen de afgelopen maanden terugliep tot bijna nul, door de uitbraak van het coronavirus, zijn de apen hongerig én zeer agressief.
Die woede richt zich niet alleen op andere dieren, maar ook op de inwoners van de stad. Het zorgt zelfs voor ‘no-go’-zones. In maart doken al beelden op van honderden makaken die in de straten van de stad in groepen vochten om voedsel.
Het aantal makaken verdubbelde de afgelopen drie jaar tot 6000. Een verlaten bioscoop is het ‘hoofdkwartier’ van de beesten.
Inwoonster Kuljira Taechawattanawanna heeft haar terras met netten overhangen zodat de apen niet bij haar kunnen komen, zegt ze. “Wij leven in een hok en de apen leven buiten. Overal ligt poep, de stank is ondragelijk, vooral als het regent.”
Veel inwoners voeren de dieren inmiddels om te voorkomen dat ze té agressief worden. Dat ongezonde voedsel zoals frisdrank, ontbijtgranen en snoep, zorgt dat de dieren volgens de inwoners veel meer seks hebben. Waardoor er weer meer dieren bij komen.
De Thaise overheid is inmiddels begonnen om de makaken te vangen en ze te steriliseren.

BEKIJK OOK
Filmexposé “Diima Doti” bij Nationaal Archief Suriname