fbpx

Uitdroging achter het stuur heeft hetzelfde effect als dronkenschap

oor de blijvend hoge temperaturen komende week worden automobilisten gewaarschuwd voor de gevaren van uitdroging achter het stuur. De effecten van deze sluipmoordenaar blijken lastig te herkennen. Dat blijkt uit gegevens van van de Universiteit van Loughborough.

Onderzoekers van dit instituut toonden enkele jaren geleden al aan dat zelfs milde uitdroging kan leiden tot bestuurdersfouten. Deze zouden gelijk zijn aan die van automobilisten die de limiet voor rijden onder invloed vier maal overschrijden.

Ron Maughan, hoogleraar Sport aan de universiteit en voorzitter van de Science Advisory Board van het European Hydration Institute: “We betreuren het rijden onder invloed van drank of drugs, maar we denken meestal niet aan de effecten van andere dingen die onze rijvaardigheid beïnvloeden en een daarvan is uitdroging.”

BEKIJK OOK
Impotente mannen hoeven zich niet te schamen, zeggen experts

De aangetroffen foutenreeks is volgens Maugham vergelijkbaar met die van mensen met een alcoholgehalte in het bloed van 0,8 promille. ”Met andere woorden, chauffeurs en automobilisten die niet voldoende gehydrateerd zijn, maken hetzelfde aantal fouten als mensen die de alcoholgrens overschrijden”, aldus Maugham in de Britse krant Daily Mail. “Het probleem is dat bestuurders zich niet realiseren dat het drinken van een extra glas water voordat ze het huis verlaten de kans op een ongeluk verkleint.”