fbpx
Uitbetaling van salarissen en vakantiegelden aan FAI-personeel

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Financiën hebben de uitbetaling van de salarissen en het vakantiegeld van het personeel van bananenbedrijf FAI gerealiseerd.

De vakantiegelden zouden in maart uitbetaald moeten worden en de afgelopen maand is er veel communicatie geweest tussen het ministerie van LVV en Financiën hieromtrent. Na het administratief proces is het geld gestort op de rekeningen van het personeel van FAI.

De werknemers van FAI worden betaald volgens een prestatiesysteem. Dit houdt in dat het basissalaris wordt aangevuld met een prestatiecomponent. Minister Rabin Parmessar vraagt eenieder van het bedrijf, begrip voor de verlate uitbetaling maar hij doet er alles aan dat elke werknemer krijgt waarop men recht heeft.

De salarissen maken 35% deel uit van de operationele kosten van het bedrijf. Hiernaast moet er ook betaald worden voor diverse inputs zoals: mest, verpakkingsmateriaal, onderhoud van de kabelbanen en de bespuiting en besproeiing met landbouwvliegtuigen.

De overheid van Suriname heeft een aantal jaren geleden besloten het bedrijf te privatiseren. Echter is nu gebleken dat dit niet heeft geresulteerd in het gezond krijgen van het bedrijf. Het Belgisch bedrijf UNIVEG dat het management voerde, is plotseling vertrokken met achterlating van torenhoge schulden en achterstallige betalingen aan het personeel.

Thans is het bedrijf weer in handen van de overheid, die het op zich heeft genomen om het bedrijf draaiende te houden en verder te ontwikkelen. We kunnen onze Surinaamse werknemers niet in de steek laten, zegt Parmessar.

COVID-19 heeft mensen bewust gemaakt hoe belangrijk veilig geteeld voedsel is en er is een positieve groei waar te nemen. De vraag hiernaar en in banaan neemt steeds meer toe. LVV heeft daarom samen met de private sector vanaf het begin ingespeeld in de voedselvoorziening en er is belangstelling voor onze groente en fruit. Vanuit de regio is onder meer bij Trinidad een toenemende trend waar te nemen.

Rond eind februari heeft de minister van LVV met enkele stakeholders in de agrarische sector een bezoek gebracht aan Barbados en na een relatief korte periode zijn er containers met bananen verscheept naar het eiland. De nieuwe markt van Barbados is aantrekkelijk en er zijn goede afspraken gemaakt.

Vanwege COVID-19 kunnen zaken echter nog niet goed ter hand worden genomen, we waren anders verder gevorderd zegt minister Parmessar. Belangrijk is dat het en en ander nu begint te lopen.

Meer nieuws

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…