fbpx
Uitbetaling salarissen komende maanden zonder te lenen

GFC NIEUWS- Doordat de regering een prudent financieel beleid heeft gevoerd, was al mogelijk de lonen vanaf september uit te betalen zonder geld te lenen.

Het goede beleid zal worden voortgezet waarbij duidelijk zal zijn dat de salarissen van de komende maanden ook zonder leningen uitbetaald zullen worden, zei president Chandrikapersad Santokhi tijdens de reguliere regeringspersconferentie.

Het staatshoofd beklemtoonde dat er bij de uitgaven van de staatsmiddelen nu geen corruptie plaatsvinden. Dat heeft mede erin geresulteerd, dat de lonen gegarandeerd zijn. Behalve salarissen geldt dat ook voor de AOV-gelden en de financiële bijstand aan de groepen die daar aanspraak op maken. De afgelopen drie jaren was dit zeer problematisch. Dat dit nu mogelijk is, maakt deel uit van de hervormingen binnen de economie.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is volgens het staatshoofd ook begonnen met het uitbetalen van achterstanden naar onder meer de sociale instellingen toe, die afhankelijk waren van subsidie. De regering wordt elke dag geconfronteerd met brandbrieven van schuldeisers.

De regering is nu ook al in staat step by step deze af te lossen, gaf de president de garantie aan zijn gehoor. Terwijl de regering de financiële huishouding onder controle krijgt, zijn er andere grote en zwaardere lening zoals de bekende Oppenheimer lening die terugbetaald moet worden.

De regering heeft afgezien van het aflossen van de tweede rente van U$ 26 miljoen, omdat dat een zware slag zou betekenen voor de economie welke zal doorwerken naar alle sectoren. Dit is aangegeven in samenspraak met het internationaal adviesbureau van de regering Lazard en het IMF, waarbij is aangegeven dat de betaling niet mogelijk zal zijn.

De president beseft dat dit zeker consequenties heeft en dat er verder wordt onderhandeld. Dit zal op 30 oktober geschieden. Binnen niet al te lange tijd zal de samenleving breedvoerig worden geïnformeerd. Het doel zal een herschikking zijn van deze zware lening voor Suriname.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…