Uitbetaling salarissen arbeiders FAI

GFC NIEUWS- De arbeiders van het bacovenbedrijf FAI in Jarikaba en Nickerie zijn intussen uitbetaald.
Minister Rabin Parmessar van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de arbeiders te Jarikaba woensdag toegesproken en hen erop gewezen dat de toekomst van het bedrijf mede in hun handen is.
“We moeten samen met u, het management en de vakbond het bedrijf draaiende houden. We moeten op elkaar kunnen rekenen”, gaf de LVV-minister aan.
De problemen bij FAI stapelen zich op. Er is geen gesprekspartner van FAI om overleg te plegen.
Voorheen was de Surinaamse bananenindustrie volledig in handen van het staatsbedrijf ‘Stichting Behoud Bacoven sector Suriname’ (SBBS).
Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Univeg kondigden op 23 januari 2014 de voltooiing aan van de privatisering van SBBS. Hiermee werd Univeg voor 90% eigenaar van de bijna volledige Surinaamse bananen-industrie, terwijl 10% van de aandelen in handen bleef van ons land. In Suriname opereert het bedrijf onder de naam Food and Agricultural Industries, FAI.
Het management is enige tijd geleden zonder enige aankondiging vertrokken uit Suriname en correspondeert alleen via app en e-mail. Er is aan de Surinaamse regering aangeboden om het bedrijf voor een symbolisch bedrag van USD1 over te nemen met alle schulden en lasten. Als dat niet lukt, zal Univeg faillissement aanvragen.
De minister van LVV is met zijn team van deskundigen bezig te zoeken naar de beste oplossing om dit bedrijf te behouden.