Twintig Community Coaches gecertificeerd

Twintig personen zijn opgeleid tot Community Coaches.

De coachestraining is onderdeel van het programma ‘Community Sport voor Inclusiviteit en Gendergelijkheid’ van Stichting Projekta met de Nederlandse Ambassade en International Sports Alliance (ISA).

“De eerste stap was om jullie tot coaches te maken in nieuwe sportsoorten en de bedoeling is dat u in het vervolg meer kunt dan alleen lesgeven.” Dit zei Sharda Ganga, directeur van Projekta in haar openingstoespraak. De certificaatuitreiking vond zaterdag plaats in de balletzaal van theater Thalía.

Tessa Leeuwsha, vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade, heeft de coaches voorgehouden dat zij meer doen dan sport bereikbaar en laagdrempelig maken voor mensen. “U zult als buurtcoach leren omgaan met mensen, hoe ze te troosten of blij te maken. U zult ook een luisterend oor en ondersteuning bieden.”

Het programma vormt samen met het project ‘Hear us Now’ een traject waarin gemeenschapsorganisaties worden versterkt om gendergelijkheid te bevorderen en geweld tegen te gaan. Hear Us Now wordt gefinancierd door de EU. Een van de doelen van het programma is om meer meisjes te laten bewegen en meer actieve vrouwelijke coaches te hebben. Het ligt in de bedoeling dat de organisaties worden getraind om door middel van toegankelijke sport-en bewegingsactiviteiten, seksueel geweld en huiselijk geweld bespreek maken.

De coaches zijn getraind in vier sport-en bewegingsvormen, tussen eind oktober en begin december vorig jaar. Het gaat om touwtjesspringen, straatvoetbal, dance fitness en group fitness. Belangrijk bij deze takken van sport is onder andere dat er niet speciaal een groot aantal deelnemers nodig is om mee te doen. Georgetine Asantiba verzorgde touwtjesspringen, Aisa Smit straatvoetbal en Cherish Heymans was verantwoordelijk voor de dance- en groupfitness.

Bij de certificaatuitreiking hebben de participanten korte demonstratielessen aan elkaar verzorgd van de verschillende onderdelen van de aangeleerde sport-en bewegingsactiviteiten. Zij hebben zowel praktische als theoretische lessen gekregen, maar de demonstraties gingen vooral om het praktische gedeelte.

Youandi Berrenstein van de Ispeak Foundation is blij met de ervaring. Zij heeft een goede band kunnen ontwikkelen met de andere coaches, maar heeft ook veel over zichzelf geleerd. “Ik dacht dat ik het niet zou kunnen, want ik wist niet dat ik van dansen houd. Maar met muziek kun je veel meer dan je denkt”, sprak zij haar collega-coaches toe.

Zij heeft het onderdeel dance fitness doorlopen. Kripa-Sagar Sewgobind heeft namens Sangh Parivar Suriname als enige mannelijke deelnemer meegedaan met dancefitness. “Dancefitness sprak ons aan, dus wij hebben dat gekozen. Wij kunnen het ook goed toepassen in de organisatie.”

Shanivah Mungroop is Community Coach Touwtjesspringen namens de Culturele Vereniging Wabokwa. Haar organisatie is een culturele dansgroep die vaak optreedt en zelf lessen verzorgd. “Met sport en spel kun je veel doen. De aangeleerde skills passen wij toe bij verschillende activiteiten met de jongeren of bijeenkomsten in het dorp (Hollandse Kamp).”

Andy Bandison is met de Santo Stars regelmatig op het voetbalveld. Hij wil met de aangeleerde technieken van groter invloed zijn op de doelgroep. Er zijn jongeren van acht tot en met twintig jaar. “Ik merk dat de kinderen vaak niet weten hoe hun mening op een gepaste manier te uiten en ook geen discipline hebben.” Het is binnen de organisatie dus nodig om dingen goed aan te pakken, voegt hij eraan toe.

In een vervolgtraject worden de coaches getraind om seksueel geweld en huiselijk geweld te herkennen en bespreekbaar te maken binnen hun doelgroep.

Overige berichten