fbpx

Tweede, zwaardere griepgolf eist doden, nieuwe grieppandemie in aantocht; universeel griepvirus op komst

Redactie GFC Nieuws — Deskundigen waarschuwen dat het griepseizoen nog lang niet voorbij is. De VS wordt nu al geteisterd door een tweede griepgolf. Dit jaar zou het seizoen zich zelfs tot mei kunnen uitstrekken, denkt de Amerikaanse gezondheidsdienst. In Amerika stierven reeds meer dan 31.000 mensen aan de griep.

Alleen al de afgelopen week stierven in de VS 9 kinderen aan griep. Het totale aantal geregistreerde gevallen liep op tot 26,3 miljoen, en er is een nieuwe golf op komst.

In Caddo Parish (Louisiana) sloten drie scholen omdat bijna een kwart van de leerlingen griep heeft. Ouders en verzorgers werden geïnstrueerd om deze tijd te gebruiken om rugtassen, jassen en lunchtrommels te ontsmetten.

Zieke kinderen mogen niet naar school als zij niet minstens 24 uren geen koorts hebben. De scholen zelf worden “op ziekenhuisniveau” gedesinfecteerd.

Het nieuwe griepvirus is een sterkere stam die in het zuidoosten de kop opstak. Dr. David Cutler zegt in Healthline dat het altijd mogelijk is vaker griep op te lopen, omdat er meerdere stammen rondwaren.

Ernstiger

Je zult nooit opnieuw van dezelfde soort ziek worden, legt hij uit. “Je lichaam maakt afweerstoffen, waardoor je voor die soort niet meer vatbaar bent.”

Eerder dit jaar was het de H1N1-stam waar men ziek van werd. Nu rukt de H3N2 op, een veel krachtiger virus, in de zuidelijke Amerikaanse staten. Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporteerde dat bijna twee derde van de griepgevallen nu door deze stam komen.

Gezondheidsexperts waarschuwen dat “van alle virussen die dit jaar circuleren, H3N2 u hoogstwaarschijnlijk naar het ziekenhuis zal sturen of longontsteking zal veroorzaken.”

BEKIJK OOK
VSB voorstaander goed functionerend Center of Innovation and Productivity

“De symptomen en het verloop zullen op individuele basis verschillen, afhankelijk van het immuunsysteem, de risico’s en de algehele gezondheid van die persoon” zegt dr. Armand Dorian.

Pandemie

Maandag waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat een nieuwe grieppandemie onvermijdelijk is.

“De vraag is niet of we nog een pandemie zullen krijgen, maar wanneer,” zei WHO-directeur-generaal Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus in een verklaring. “We moeten waakzaam en voorbereid zijn – de kosten van een grote influenza-uitbraak zullen veel hoger zijn dan de prijs van preventie.”

De Wereldwijde Influenzastrategie van de WHO voor 2019-2030 dringt er bij elk land op aan een plan te hebben om griep te bestrijden en bij te dragen aan wereldwijde paraatheid. Het richt zich ook op de ontwikkeling van verbeterde vaccins, antivirale middelen en behandelingen om wereldwijd te verspreiden.

Beter vaccin

Wetenschappers zijn hard op weg een universeel serum te ontwikkelen, dat veel efficiënter zal zijn dan de huidige vaccins.

Bestaande griepvaccins bevatten eiwitten die op griepvirussen worden aangetroffen. Deze eiwitten stimuleren het immuunsysteem om antistoffen te maken. Deze stoffen binden eiwitten die op geïnfecteerde delen in het lichaam worden gevonden. Hierdoor verliest het virus het vermogen om zich te vermenigvuldigen en andere cellen te infecteren.

Onderzoekers ontdekten een eiwit dat in kleine hoeveelheden wordt gevonden in de huidige vaccins, dat het immuunsysteem antilichamen laat maken die een brede bescherming tegen influenza B kunnen opbouwen. Dat is ook het type waar mensen ernstiger ziek van worden dan van het type A.