Ricardo Vriesde, vertegenwoordiger van het Regionaal Stakeholders Platform, heeft afgelopen week uitleg gegeven over fase 2 van het Cardi Kokosproject.
Dit project is in 2015 in Suriname en 11 andere Caribische landen gestart, gefinancierd door de Europese Unie en gezamenlijk uitgevoerd door de Caribbean Agricultural Research and Development Institute (CARDI) en de International Trade Centre (ITC).
Ook werd er in fase 1 medewerkers van LVV en verwerkers getraind in GAP (Good Agricultural Practices) en het aanmaken van plantmateriaal.
Vriesde deelde mede dat CARDI fase 2 nog aan het ontwikkelen is en concentreert zich op plantmateriaal, restmateriaal beheer, verwerking en marketing.
Verwerkers die bezig zijn met dit project zullen in fase 2 verdere ondersteuning in kennis krijgen.
Ook werd er een film afgedraaid over de productie van kokosmeel en bouwmaterialen uit kokosbasten. Dit wordt toegepast in Sri Lanka, India, Filipijnen en Maleisië.
De participatie was goed te noemen, maar desondanks waren de knelpunten, de boedelkwestie en de slechte infrastructuur.
De districtscommissaris van Coronie gaf te kennen dat Coronie heel veel potentie heeft vooral op het gebied van de kokos-industrie en hoopt dat de Coroniaanse gemeenschap bewuster wordt op dit gebied.
Binnenkort wordt er een bijeenkomst gehouden met alleen de kokosverwerkers van Coronie.