fbpx
Tweede diplomatenopleiding van start

GFC NIEUWS- De tweede Junioren Diplomaten Opleiding is van start gegaan.

Vorige week startte het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) met de opleiding, voor een groep van 46 studenten.

De opleiding ging van start met een openingstoespraak van ambassadeur Henry Mac Donald, decaan van de opleiding.

Hij hield de groep studenten voor hoe de opleiding eruit zal zien en welke vakken zullen worden verzorgd.

Commerciële diplomatie (Commercial Diplomacy) is een van de nieuwe vakken. Dit vak is volgens de ambassadeur specifiek erbij gehaald, vanwege het feit dat Suriname nadrukkelijker een exporterend land moet worden. Naast goud, hout en landbouwproducten zal het accent ook gelegd moet worden op ecotoerisme.

In dit kader heeft de ambassadeur ook gesproken over beweging die op gang komt om de Guyana’s als een grote toeristisch product te verkopen.

Verder richtte hij zich op de onderwerpen olie en gas en wees hij op het belang om nu na te denken over de olie-industrie.

In dit kader verwees de ambassadeur naar de olievoorraad van 15 miljard barrels in de Guyana-Suriname oliebassin. Er is reeds bevestigd dat in Guyana zich ongeveer 6-7 miljard barrels bevinden en de hoop is erop gevestigd dat de rest aan de Surinaamse kant ligt.

Naast Commercial Diplomacy is e-governance ook een nieuw vak. Ambassadeur Mac Donald legt uit dat de nieuwe diplomaten social media niet uit de weg moet gaan, maar zich ook op dit stuk moet profileren. Andere vakken zijn: Ethics, Morality en Border Diplomacy.

In eerste instantie hadden 184 kandidaten zich opgegeven voor de opleiding. Na een selectieprocedure werd de groep teruggebracht tot 46. De selectiecommissie heeft ruim twee maanden nodig gehad om de mensen die het meest voor de opleiding in aanmerking kwamen, te identificeren.

Ambassadeur Mac Donald noemt het een uitstekende ontwikkeling dat er veel jongeren aan de opleiding deelnemen.

Ook minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken onderstreepte dit.

Ambassadeur Mac Donald legt uit dat er op het ministerie een grote kloof is tussen diplomaten die boven of dichtbij de 70 jaar zijn en de groep die 50 jaar of jonger is.

“Het is goed om een kweekvijver te creëren waarbij er goede, enthousiaste en talentvolle diplomaten ontwikkeld kunnen worden.”

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…