fbpx

Tweede diplomatenopleiding van start

GFC NIEUWS- De tweede Junioren Diplomaten Opleiding is van start gegaan.

Vorige week startte het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) met de opleiding, voor een groep van 46 studenten.

De opleiding ging van start met een openingstoespraak van ambassadeur Henry Mac Donald, decaan van de opleiding.

Hij hield de groep studenten voor hoe de opleiding eruit zal zien en welke vakken zullen worden verzorgd.

Commerciële diplomatie (Commercial Diplomacy) is een van de nieuwe vakken. Dit vak is volgens de ambassadeur specifiek erbij gehaald, vanwege het feit dat Suriname nadrukkelijker een exporterend land moet worden. Naast goud, hout en landbouwproducten zal het accent ook gelegd moet worden op ecotoerisme.

In dit kader heeft de ambassadeur ook gesproken over beweging die op gang komt om de Guyana’s als een grote toeristisch product te verkopen.

Verder richtte hij zich op de onderwerpen olie en gas en wees hij op het belang om nu na te denken over de olie-industrie.

In dit kader verwees de ambassadeur naar de olievoorraad van 15 miljard barrels in de Guyana-Suriname oliebassin. Er is reeds bevestigd dat in Guyana zich ongeveer 6-7 miljard barrels bevinden en de hoop is erop gevestigd dat de rest aan de Surinaamse kant ligt.

BEKIJK OOK
Moeder uit Commewijne krijgt trappen van vriend in bijzijn van kinderen

Naast Commercial Diplomacy is e-governance ook een nieuw vak. Ambassadeur Mac Donald legt uit dat de nieuwe diplomaten social media niet uit de weg moet gaan, maar zich ook op dit stuk moet profileren. Andere vakken zijn: Ethics, Morality en Border Diplomacy.

In eerste instantie hadden 184 kandidaten zich opgegeven voor de opleiding. Na een selectieprocedure werd de groep teruggebracht tot 46. De selectiecommissie heeft ruim twee maanden nodig gehad om de mensen die het meest voor de opleiding in aanmerking kwamen, te identificeren.

Ambassadeur Mac Donald noemt het een uitstekende ontwikkeling dat er veel jongeren aan de opleiding deelnemen.

Ook minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken onderstreepte dit.

Ambassadeur Mac Donald legt uit dat er op het ministerie een grote kloof is tussen diplomaten die boven of dichtbij de 70 jaar zijn en de groep die 50 jaar of jonger is.

“Het is goed om een kweekvijver te creëren waarbij er goede, enthousiaste en talentvolle diplomaten ontwikkeld kunnen worden.”